Evde Peynir Yapımı
Bir kaç gündür peynir yapımını araştırıyorum. Bu kez zorunluluktan. Tahlillerimde iyot tavan yapmış, bu yüzden normal tuz kullanmam yasaklandı iyotsuz tuza başladım.. Bütün her şeyde iyotlu tuz kullanılıyor. Günlerdir marketlerde tuzsuz veya içinde iyotsuz tuz kullanılan peynir arıyorum. Bildiğimiz tatlı loru gösteriyorlar. Bütün markaların bütün peynir çeşitlerinin paketlerini okudum. Hepsinde azda olsa iyotlu tuz var. 1 haftadır peynir yiyemeyince kendim yapabilirmiyim diye araştırdım. Ve uygun olabilecek kolay bir tarif buldum. Hemen az bir sütle denedim.. Ben tadını beğendim. Birazda olsa peynir yerine geçebilecek bir alternatif oldu benim için.. Peynir benim için çok önemli.. Çok seviyorum kahvaltıda çeşit çeşit peyniri. Yapımını becerdim, bundan sonra bende peynir üreticileri gibi çeşitlendirip paylaşırım sizlerle.. Ben tarifimi yazayım beğenirseniz belki sizlerde denersiniz..
Malzemeler :
1 lt süt
3 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Sütü tencereye alın, kaynatın. Fokurdamaya başlayınca yani büyük gözler olup kabarınca içine sirkeyi kaşık kaşık ekleyin.
3 kaşıkta kesilme başlayacaktır. Kesilme yeterli olmazsa 1 kaşık daha sirke ekleyin. Kesik kısım üstte , yeşil suyu altta kalacaktır. Ocaktan alın 10 dakika bekletin. Temiz bir tülbenti yada pamuklu bezi bir süzgecin üzerine yerleştirin. Süzgecide geniş bir kaba oturttun. Peyniri süzgecteki bezin içine aktarın.
Suyu akınca tuz ekleyip karıştırın.
Bezi iyice sıkıştırarak peynir top gibi kalacak şekilde bağlayın. Bezi bir yere bağlayın. Altına bir kase koyun. Peynirden damlayan sular içine aksın.
1 saat bekleyen peyniri temiz pamuklu bir bez torbaya aktarın. Sıkıştırın. Torbanın üzerine ağırlıklar koyun. Şekil alıp sıkışması için bayağı ağır olsun. En fazla 5-6 saat kadar bu şekilde ellemeden bırakın
Torbadan çıkarın.
Dış yüzeyini hafifçe tuzlayın.
Kapaklı bir kutu içerisinde 1 hafta dayanabilir. Afiyetler olsun...
elıne sağlık enguzel mıs gıbı bır peynır bende bır ara deneyeceğim
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım.. Sevgiler..
YanıtlaSilOyacım ellerine sağlık .Ben limon kullanıyordum .Birde sirke ile denemek isterim...
YanıtlaSilDilekçim sirkenin hiç kokusu ve tadı kalmıyor.. Teşekkür ederim canım..
SilMüthiş müthişşşşşş , ellerine sağlık canım:-)
YanıtlaSilCanım çok teşekkür ederim.. sevgiler...
SilÇok güzel bir peynir olmuş,elinize sağlık.Ben de peynirsiz kahvaltı edemeyenlerdenim.Kullandığınız süt pastörize mi,doğal süt mü ?
YanıtlaSilYarımyağlı pastörize süt kullandım.. Ama bir dahaki yapışımda mandıradan aldığım açık sütle yapacağım. Yağsız bir peynir oldu.. Çok teşekkür ederim.
SilNefis bir peynir olmuş.bende denemeyei düşündüm ama bir türlü nasip olmadı eline sağlık Oya hanımcım sevgiler
YanıtlaSilÇok lezzetli oluyor.. Hele birde baharatlandırırsanız..:) Çok teşekkür ederim Semacım.. Sevgiler..
Silben sut alip kaynathtigimda kesilince lor yapmistim bu sekilde daha da guzel olmus ellerine kollarina saglik..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Arzucum.. Sevgiler...
SilEllerine sağlık canım bende deniycem bakalım nasıl olucak...
YanıtlaSilNefissss olmuş...
Sevgilerimle...
Canım yapıncada yorumlarını bekliyorum.. Teşekkür ederim.. Sevgiler..
SilAlmanyaya ilk geldigim yillarda börege koyacak peynir bulamadigim icin bende bu yolu denemistim epey bir zaman hakikaten lezzetli ve tam dogal bir peynir oluyor.hem baharatlarlada degisik bir tat elde ediliyor....ellerinize saglik epeydir yapmiyordum en yakin zamanda yine yapicam....
YanıtlaSilBende baharatlarla deneyeceğim bu kez yaptığımda..:) Çok teşekkür ederim.. Sevgiler..
Silcanım en kısa zamnda deniycem .ben yoğurdumu kendim mayalıyorum güvendiğim sütçüden alıp bazen fazla süt oluyor .iyiki paylaştın ellerine saglık
YanıtlaSilEllerine sağlık Safiyecim. Bende yoğurdumu kendim yapıyorum.. Evde yapılan daha lezzetli ve sağlıklı oluyor bencede.. Çok teşekkür ederim canım..
Silcanım adımı unuttum safiye acar tok <3.
YanıtlaSilHoş geldin Safiyecim..:)
SilBu güzel bir sistem katkısız kahvaltıda hoş bir tat olur. Fakat bu yaptığınız peynir değil sütün yapısını sirke ile bozarak çökeltilmesidir. peynir ise içine maya (peynir bakterileri) konularak yapılan bir süt ürünüdür.Yani peynir bakterileri tarafından sütün calsiyumu bol bir ürüne çevrilmesidir. peynirde olan vitamin ve mineraller bu yaptığınız süt çökeltisinde bulunmaz. Eğer isterseniz sie evde sütten peynir yapımını anlatırım.
YanıtlaSilİlginize teşekkür ederim. İstemezmiyim lütfen anlatın nasıl yapıldığını.. Ben hastalığımdan dolayı biraz denemeler yaptım.. Beğendimde yaptıklarımı. Tarifinizi bekliyorum. Sevgiler..
Sil