Milföy Bohçalar ve eski günler


Milföy hamurundan kolay ve lezzetli bir börek yaptım. Başka şekillerde de yapabilirsiniz. Bu milföy iyi ki var..  Eskiden yani bundan belki 25 -28 sene önce kadar Alsancakta bir fırın satardı, kilo ile.. O zaman böyle hazır paketlerde yoktu hiç bir yerede. Bu fırın daha çok yabancıların alışveriş yaptıkları bir yerdi. Annem ve halalarım gün sırası onlara geldiler mi bir kaç gün önceden isterlerdi . Buz dolabında saklanır. Büyük geniş bir hamur parçasıydı. Unlanmış tezgahta açar karelere kesip istedikleri malzemelerle doldurup şekil verirlerdi..


 Gün dediğimde yaklaşık 30 her yaştan kadın. Ve her gün sırayla birine gidilirdi. Her ay başında o ayın kurası çekilir hangi gün kime gidileceği yazılırdı. 30 kadın , onların çocukları, varsa anneleri kayınvaldeleri.. Düşünün siz ev sahibinin halini. Hele yanlışlıkla güne katılmak zorunda kalmışsan bir genç kız olarak düşünün siz benim halimi. Çay servisi hiç bitmez, kahve yap yap bitmez. Allahım birde muhabbet.. Her kafadan ayrı bir ses ve birbirinin her dediğini anlayan bir kalabalık. Tepsiler dolusu bir gece önceden hazırlıklarına başlanmış ikramlar. Hemde yapan en az 7-8 çeşit yapıyor. Büyük rekabet var bu konudada. Misafirler gider. Akşam halamlar gitmez. Halamlar dedimse 4 tane, birde enişteler ve çocuklar gelir. Kalanlar itinayla onlara yedirilir. Bulaşık yıkamaktan ellerim şişerdi.O zaman ev sobalı başka odalar buz gibi.. Anneme hep kızardım. Ders çalışamıyorum diye. Ne var ayda bir gün derdi. Bu bir gün hiç bitmezdi. Ve akraba coşkumuz hep bizim evde sürerdi haftanın neredeyse yedi gecesi.Ve ben üniversiteye başladığım gün kurtuldum işlerden. Ve hayatım boyunca sevmedim gün yapmayı ve güne gitmeyi. Zamanla onlarda azaltılar günlerini, sayılar azmaya başladı. Çocuklar büyüdükçe meşguliyetler değişti.  O günlerden geriye 3-4 teyze kaldı. Onlarda hastalıktan görüşemiyor bile. Ne çok yazacaklarım varmış. Bir milföy hamuru için ona bağlı anılarım varmış. Hepimizin vardır bence böyle anıları...



Malzemeler :

10 adet milföy
200 gram kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 küçük kase hazır garnitür
tuz
karabiber

Yapılışı :

Kıymayı tavaya alın, içine yağı koyun. Kıyma renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine ince kıyılmış soğanı ekleyin. Birlikte kavurun. Garnitürü ekleyin , 2-3 dakika kavurun ocaktan alın. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Soğumaya bırakın. Milföyleri tezgaha sıralayın. Ortalarına iç harcınızı paylaştırın. Dört kenarını birleştirin.


 Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayın. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı çıkınca servis yapın..


Yorumlar

  1. Milföy en büyük yardımcımız. Hem pratik hem lezzetli bir börek olmuş, ellerine sağlık Oyacım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar kolay ulaşamasak kendimiz yapsak bu kadar hoşumuza gitmezdi mutlaka. Çok teşekkür ederim canım...

      Sil
  2. elerine sağlık canım. çok lezzetli .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası