Hindistan Cevizli Şambali


Çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlıdır.. Ama sokakta el arabasında satılan şambali. Eşim ve oğlum gördülermi hemen paketletip bana getirirler. Akşama bir şey istiyormusun dediğinde ilk cevabım şambali olur.Annemin amcası Alaşehirde şambaliciydi. Çokta güzel yapardı. Ama ne annem nede ben öğrenmemişiz.. o yüzden hep hazır alırım şambaliyi.. Bir kaç denemem oldu tabiki.. okuduğum her tarifi, hazır pakette olanı  denedim. Ama sonuçta hiçte benim özlediğim lezzet olmadı.. Nezaket ablam çok güzel yapar. Ondan tarifi alamadım henüz . Aldığım gün yapıp sizlerle el arabasında satılan lezzetteki şambali tarifimi paylaşırım. Geçen gün Allahneverdiyse Melekçim Hindistan cevizli bir şambali paylaştı.. Hemen tarifini yazıp deneyim dedim. Bu gece denedim. Benim aradığım şambali tarifi değil ama çok lezzetli denemeye değer.Bu güzel tarif için Melekçim çok teşekkür ederim... Sizlerde denemek isterseniz tarifim..


Malzemeler :
1 su bardağı hindistan cevizi
1.5 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker

2.5 su bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti :

3 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı :

İlk olarak şerbeti hazırlayın. toz şeker ve suyu bir tencere koyun. Şekerler eriyine kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın, soğumaya bırakın. İrmik, yoğurt, hindistan cevizi, şeker, kabartma tozu ve karbonatı bir karıştırma kabında iyice karıştırın. Fırına dayanıklı bir kabın içini margarinle güzelce yağlayın. Karışımı dökün, elinizi ıslatarak düzleyin. Fırını önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp 5 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkmasını sağlayın. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti gezdirin. İstediğiniz boyutlarda dilimleyin, bu işlemi şerbeti döktükten sonra hemen yapın ki şerbeti içine daha rahat çeksin. Tatlınızı 2-3 saat bekletin. Soğuyup şerbetini çeken tatlıyı servis tabaklarına alın. İsterseniz üzerine hindistan cevizi serperek servis yapın.. Ben üzerine pişirmeden önce fıstık sıraladım..



Yorumlar

  1. o kadar çok severim ki şambaliyi ellerinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. elıne sağlık gecekten dısarda satılanlar farkklı oluyor ama buda guzeldır emınım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Selmacım.. Sevgiler..

      Sil
  3. oy oy ben görmemisim oyam hakkini helal et
    dilerim beyenmisindir, ama istedigin sambaliyi biliyorum
    carsida satilan kivamli serbeti ile müthis lezzeti ariyorsun
    bu ondan biraz uzak .
    ilerleyen tarihlerde insAllah baska bir sambali gelecek o biraz daha yakin
    ellerin dert görmeye sevgilerimi birakiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ederim tarif için.. Sabırsızlıkla yeni şambali tarifini bekliyorum.. Sevgiler..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası