Oyanın Turunç Reçeli
Geçen yaptığım turunç reçelini deneme amaçlı az yapmıştım. Bu kez tarifimde ufak tefek dokunuşlarla turunç adedini çoğaltarak tekrar yaptım. Ben sizlerle paylaşıncaya kadar bizim kavanoz yarıya indi bile. Turunçlar henüz bitmeden denemek isteyenler için işte tarifim..
Malzemeler :
16 adet Turunç
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Turunçları temiz bir fırça yardımıyla suyun altında fırçalayarak yıkayın. Rendenin küçük kısmıyla kabuklarını incecik rendeleyin.Her bir turuncu büyüklüğüne göre 6 yada 8 dilime ayırın. İçlerindeki turunçları temizleyin. Keskin bir bıçak yardımıyla kabukların beyaz kısımlarını kesin.
Kabukları geniş kısımdan sarmaya başlayarak sıkı rulo yapın. Kabukları sardıkça sıkı sıkı ipe dizin. Tüm kabukları bu şekilde hazırlayıp ipe sıkıca dizin. İpin iki ucundan tutup sıkıca düğümleyin.
Turunçları bol kaynar suda diriliklerini kaybetmeden 5dakika kadar haşlayın. Haşlanan Turunçları hemen soğuk su dolu bir kaba koyun. Arada suyunu değiştirerek 1 gece acılığı gidene kadar suda bekletin. Aklınıza geldikçe suyunu değiştirin. Ertesi gün turunçları süzgeçe alın, suyunu süzdürün. Kağıt havluyla suyunu iyice alın. Turunçları tencereye alın üzerine toz şekeri dökün, Normal tariflerde toz şeker 7 su bardağı kadar. Ben çok tatlı sevmediğim için azaltarak koydum şekeri. İsterseniz siz daha tatlı ve kıvamlı seviyorsanız tam ölçü kullanın.3-4 saat bekletin.Suyunu ekleyin, karıştırıp kaynamaya bırakın. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatın. Turunçları bir tabağa alın. İplerini çıkarın. Kaynayan şerbetin içine koyun. Kıvam almaya başlayınca içine limon suyunu ilave edin. Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alın.
Ilındığı zaman kavanoza koyup kapağını kapatın. İstediğiniz zaman çıkarıp servis yapın..
Kabukları geniş kısımdan sarmaya başlayarak sıkı rulo yapın. Kabukları sardıkça sıkı sıkı ipe dizin. Tüm kabukları bu şekilde hazırlayıp ipe sıkıca dizin. İpin iki ucundan tutup sıkıca düğümleyin.
Turunçları bol kaynar suda diriliklerini kaybetmeden 5dakika kadar haşlayın. Haşlanan Turunçları hemen soğuk su dolu bir kaba koyun. Arada suyunu değiştirerek 1 gece acılığı gidene kadar suda bekletin. Aklınıza geldikçe suyunu değiştirin. Ertesi gün turunçları süzgeçe alın, suyunu süzdürün. Kağıt havluyla suyunu iyice alın. Turunçları tencereye alın üzerine toz şekeri dökün, Normal tariflerde toz şeker 7 su bardağı kadar. Ben çok tatlı sevmediğim için azaltarak koydum şekeri. İsterseniz siz daha tatlı ve kıvamlı seviyorsanız tam ölçü kullanın.3-4 saat bekletin.Suyunu ekleyin, karıştırıp kaynamaya bırakın. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatın. Turunçları bir tabağa alın. İplerini çıkarın. Kaynayan şerbetin içine koyun. Kıvam almaya başlayınca içine limon suyunu ilave edin. Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alın.
Ilındığı zaman kavanoza koyup kapağını kapatın. İstediğiniz zaman çıkarıp servis yapın..
Eminim çok lezzetlidir afiyetle yiyin inşallah sevgiler:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Haticecim. Özellikle eşim çok leziz organik diye diye bir kavanoz yedi..:) Sevgiler..
SilEline sağlık nefis olmuş:)güle güle yiyin Oya ablacım:)sevgiler
YanıtlaSilCanım çok teşekkür ederim.. Yapmadıysan dene mutlaka.. Muhteşem bir lezzet.. Sevgiler Elifçim..
SilMiss miss ellerine sağlık Oyacım, ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilFeraycım beğendiğine sevdim.. Çok teşekkür ederim.. Sevgiler..
SilBen turunç reçeline bayılırım. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBenim ikinci kez yapışım bu kış.. Ama gerek lezzetini gerek kokusunu çok sevdik. Bundan sonra yapacağım reçeller arasında yerini aldı.. Çok teşekkür ederim.. Sevgiler Selda hanımcım..
SilEllerine sağlık Oya ablacım. Bir türlü yapmak kısmet olmadı turunç reçelini. Tarifi not aldım izninle. Deniycem inşallah:))))
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar...
Sevgiler...
Çok teşekkür ederim Fatmacım.. Reçel seviyorsan mutlaka dene. Sevgiler..
Sil