Fellah Köftesi


Bulgurla yapılan her şeyi çok severim. Bu bulgur köftesinide yıllar önce bir Diyarbakırlı komşumda yemiş ve çok beğenmiştim. O zamandan beri çok sık yaparım. Evde yemek olmadığı zaman , misafir soframa.. Bulgur köftelerinin boyutlarını değiştirerek yoğurtlu çorbalarda bile kullanırım.  Bizim ailede çok severek yenir.  Sizlerde henüz denemediyseniz işte tarifim..




Malzemeler :

Bulgur köfteleri için :

2 su bardağı ince bulgur
7 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağından eksik su

Domates sos için :

2 adet domates yada 2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak

Yoğurtlu sos için :

1 çorba kasesi yoğurt
1 diş sarımsak
tuz

Yağ sosu için :

2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sumak

Yapılışı :

İnce bulguru üzerini geçecek kadar kaynar suyla ıslatıp üzerini kapatın. Bulgurların kabarmasnı bekleyin. Ilınınca kabaran bulgura un, kimyon, tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine su serperek hamur gibi yoğurun. Ele yapışmayan bir kıvamda olmalıdır. Elinizi ıslatarak ince uzun rulolar yapın. Ruloları aynı büyüklükte parçalara kesin. Bu parçaları misket büyüklüğünde küçük yuvarlaklar yapın.

Büyük bir tencerede bol su kaynatın. İçine tuz atın. Bulgur köfteleri içine atın. 15-20 dakika kadar haşlayın.


Sosu için domatesleri küçük yemeklik doğrayın. Zeytinyağıyla birlikte domatesleri ve kıyılmış sarımsağı ekleyin, eriyip sos kıvamı alana kadar pişirin. Tuz atıp ocaktan alın. Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın. Tereyağını eritip içine sumak ekleyin, hafif yakıp ocaktan alın. Soslarımızı hazırlayıp bulgur köftelerinin pişmesini bekleyin. Pişen köfteleri, delikli kepçe yardımıyla sudan alın.



Servis tabağına domates sosunuzu yayın. Üzerine bulgur köftesini koyun. Köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Yoğurdun üzerine sumaklı yağı gezdirin.


                                  Maydanozları incecik kıyıp üzerine serpin. Sıcak servis yapın.












Yorumlar

  1. DAHA ÖNCE DENEMEYENLER MUTLAKA BU TARİFİ DENEMELİLER. ELLERİNİZE SAĞLIK :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Selma hanımcım.. Sevgiler..:)

      Sil
  2. Ben de çok severim , görüntü nefis canım , ellerine sağlık, afiyet olsun :-)

    YanıtlaSil
  3. Oyacığım çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosu olunca sanırım fellah köftesi olmuyor bu. Diyarbakıra ait bir adı olmalı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir farklı ismi.. Benim aklımda öyle kalmış. Çok teşekkür ederim..:)

      Sil
  4. ben geldim bayılırım bulgurla yapılan herşeye ellerinize emeğinize sağlık çok güzel omuş :) sevgiler . . .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Emelcim.. Çok teşekkür ederim.. Sevgiler..:)

      Sil
  5. Bnde bulgur çeşitlerini çok severim özellikle bu yemeği,elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası