Ekmek Dolması


Bu aralar hep aklımdan geçiyordu ekmek dolmasını yapmak. Ama bir türlü dolmalık olacak ekmeği bulamadım. Bilmeyenler için dolmalık ekmek özel olarak yapılır. 1 saat buharda pişeceği için dış kabuğu daha dayanıklı olur. İki üç boyda üretilir. Küçük, orta ve büyük. Siz ikram edeceğiniz kişi sayısına göre alırsınız. Aslında ramazanda sadece o ay için üretilir.. Ama son yıllarda bazı fırınlar her zaman yapıp satmaya başladılar. Ama ben çevremdeki fırınlarda bulamadım. Ona yakın bir ekmek buldum dün. Bu gün kahvaltıya ekmek almayı unutunca onu yedik. Bu çıkışımda o ekmektende bulamadım. Ama kafayı taktım bir kere bu gün mutlaka yapılacak. Uygun büyüklükte normal bir ekmekle yaptım. Normal tarifinde küçük kuşbaşı et kullanılır. Ortalama bir ekmeğin içine yarım kilo bir kilo et kullanılır. Ekmek içi hissedilmeyecek kadar az olur. Ama hayat şartları ekmek dolmasının yapılışınıda değiştirdi. Kıymayla daha çok ekmek içi kullanılarak. Çok değişik tarifler görebilirsiniz. Buda benim yaptığım ve ailemin sevdiği ekmek dolmamın tarifi...





Malzemeler :
1 adet küçük dolmalık ekmek
250 gram kıyma
1 adet ekmeğin içi
2 adet büyük kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı çiçek yağı
2 su bardağı et suyu

Yapılışı :

Ekmek dolmasının üst orta kısmından içini boşalta bileceğiniz büyüklükte bir yuvarlak kapak kesip çıkarın. Dış kısmını zedelemeden içini iyice boşaltın. Kabuğa en yakın kısma kadar iç ekmeği çıkarın. İç ekmek ufalanıp kullanılacağı için bu işlemi bir gün önceden yapabilirsiniz. Çıkan iç ekmeği robotta çekin, ufalayın.


Soğanı ince yemeklik doğrayın. Tavaya çiçek yağıyla birlikte kıymayı alın. Kıyma renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine soğanı alın. Soğan ve kıymayı birlikte kavurun. Ufaladığınız ekmek içini ilave edin, karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyin. Baharatların oranını kendinize göre ayarlayın. Orta ateşteki ocak üzerinde en az 5-10 dakika gibi karıştırarak kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan iç harcı içini aldığınız ekmeğin içine kenarlara doğru gelecek şekilde doldurun. Üst kısımda biraz boşluk kalabilir. Ekmekler pişince kabaracağı için dolacaktır. Tereyağından parçalar keserek iç harcın üzerine yerleştirin. kapak yaptığını ekmeği yerine yerleştirin. Üzerine tereyağı parçaları koyun.


Haşlama aparatınız varsa onun üzerine yoksa tencerenin dibinde ekmeği suyun üstünde tutacak tel bir ızgara, hiç biri yoksa yemek kaşıklarıyla tencerenin dibini kaplayıp belli bir yükseklik sağlayabilirsiniz. Ekmek dolmasını ben haşlama aparatına yerleştip uygun büyüklükte bir tencereye yerleştirdim. Kaynayan et suyunu yada et suyunuz yoksa normal suya et suyu tablet atıp eriterek hazırladığınız et suyunu ekmek dolmasının üzerinden gezdirerek dibe aparatın altına akmasını sağlayın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kabağını kapatın. Arada su kontrolünü yaparak en az 45 dakika 1 saat kısık ateşte pişirin. Ocaktan alın. 10 dakika kadar dinlendirin.

            Aparatla dolmayı bozmadan alın. Servis tabağına yerleştirin.Dilimleyerek sıcak servis yapın...

Yorumlar

  1. Ayyy çok severim dediğin gibi bende bulamıyorum dolmalık ekmeği ramazan dışında. Eline sağlık nefis olmuş bulabilirsem benimde aklımda ne zamandır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Canım .. Bulduğum ekmekle yaptım bu seferlik.. Arada canı istiyor insanın.. Sevgiyle...

      Sil
  2. nefıs duruyor ayrı satıldığını bılmıyordum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım bizim egede ayrı ekmekle yapılıyor. Bu benim yaptığım normal ekmek.. Bulunca onuda yazar çekerim resimlerini.. Teşekkür ederim canım..

      Sil
  3. Ellerine sağlık canım bende çok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım .. Sevilmez mi.. Sevgiler...

      Sil
  4. Oyacım ilk defa duydum ve çok ilgimi çekti , ayrı bir ekmeği olması da çok ilginç ben İstanbul'da hiç duymadım Dışarı çıkınca önüme gelen fırına soracağım :-) belki Kadıköy Çarşı da vardır. Ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım ayrı ekmeği var bulursam netten paylaşırım fotoğrafınıda.. Biz çok severek yapıyoruz.. Genelde Ege bölgesinde yapılıyor.. Sağol canım.. Sevgiler..

      Sil
  5. Off nasıl severim ellerine sağlık Oyacım çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim Feraycım.. :)))

    YanıtlaSil
  7. Oya Hanım yine harikalar yaratmışsınız. Bende yapmak istiyorum ama sadece ramazan ayında oluyor dolmalık ekmek deniyor. Aslında sizin yaptığınız gibi başka bir ekmekle de denemek lazım. Ellerinize sağlık....Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seldacım insanın canı isteyince yaratıyor.. Çok teşekkür ederim.. sevgiler..

      Sil
  8. bende ilk defa duyanlardim :) almanyada nasil bir ekmekle yapilir acaba ? ellerinize saglik selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım normal beyaz yuvarlak ekmekle yaptım ben bu dolmayı. Ona uygun bir ekmek yapabilirsin.. Teşekkür ederim.. Sevgiyle..

      Sil
  9. offff.bu nasıl güzel bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım... Sevgiler..

      Sil
  10. Oyacım bu ekmek içinde çorba seris edilen ekmekle aynımıdır acaba ? Öyle ise restauranttan isteyebilirim.Bir kere yapıcağım mutlaka :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu bilmiyorum Neşecim. Onlar daha kalın olabilir. Normal kabuk kısmı biraz daha sert olan ekmekle denersen mutlaka olur.. :))

      Sil
  11. Yanına birde üzüm hoşafı nefis. Canımı çektirdiniz elinize sağlık. Bizde çok yaparız iftarlara nefistir.

    YanıtlaSil
  12. Ramazanda olmazsa olmazlarımızdan ve annem de çok güzel yapar , hemen anneye müracaat.. canım çekti şimdi:) eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferahcım ben de çok severim. Şu kilo derdi olmasa her zaman yiyeceğim.:)) Ban gel ben de çok güzel yaparım canım.. Sevgiler..

      Sil
  13. Sn. hanımefendi,
    Ekm. dolması benim aklımdan hiç çıkmaz, kırk senedir! Sizin yemeğiniz çok güzel. Bu teferruatlı, nefis tarif için çok teşekkürler. Benim annem (Tokat y.),harcın içine soğan koymaz, lâkin et -kıyma vs- yumurta kırılarak kavrulur. Bunu duydunuzmu? Fırınım ikiçeşmelik yokuşu üzerinde idi, ve bu fırın şimdi yerinde yok tabii. Ben bu hafta Tire'de dolmalık ekmek aradım. Bir fırıncının bana verdiği ekmeğin tek benzer tarafı maalesef yuvarlak şekli ve üzerinde de gayet acemice yapılmış bir kapaktan ibaretti. Susam -ve hattâ çörek otu da- eklenmiş bu laletayin somun ekmeği İzmire getirip denemeye ben cesaret edemedim. Bu ekmeği bilen ve bunu özel olarak yapacak bir usta bulunursa lütfen bu blogda adres yazılmasını rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Cem Bey.. Ramazan ayında Mordoğan'da yapıyorlar dolmalık ekmeği.. Ama dediğiniz gibi İzmir'de iki çeşmelikte vardı öyle bir fırın.. Uzun zamandır bende gitmedim hala varmı bilmiyorum.. Bilen arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.. İyi akşamlar ..

      Sil
    2. Annenizin tarifni merak ettim ben içine yumurta konulanı hiç yemedim, duymadım...Siz resmiyle bir tarif yollarsanız biz de öğreniriz..:)))

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası