Alaşehir Ekmeği



Ekmek denemelerine devam.. Oktay ustamın Ekmek kitabından bir deneme..Bu gün kahvaltı için yaptığım ekmeklerim mis gibi kokusuyla uyandırdılar ev halkını. Evde pişen ekmek kokusu... Bunu anlatmanın tarifi yok...


Malzemeler :

3 su bardağı un  ( Alaşehir ekmek unu)
1 su bardağı tam buğday unu
1  paket maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su ( aldığı kadar)

Yapılışı :

Karıştırma kabına un alın, tuz ve şekeri ekleyip, karıştırın. Ortasını havuz gibi açın mayayı koyun. Sıvı yağ, yoğurt, süt ve ılık suyu döküp kulak memesi kıvamında hamur yoğurun. Suyu yavaş yavaş ekleyin. Gerekiyorsa su veya un ilavesi yapın. 2-3 dakika yoğurup düzgün top haline getirin. Yağlanmış fırın tepsisine istediğiniz büyüklük ve şekilde ekmekler yaparak aralıklı sıralayın. Ilık ortamda 30 dakika mayalandırın. Üzerlerine fırça yardımıyla süt sürün. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırının en altına ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su koyun. Çıkan buhar ekmeğin kurumasını önler.. Fırından aldıktan sonra 10 dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz..


Yorumlar

  1. Evde hic ekmek yapmadim ama bu nefis görüntüden sonra deneyeceğim sanırım.. kokusu te buraya geldi :)

    YanıtlaSil
  2. Bir de sormayı unuttum, instant maya ile de olur mu? Siz yas maya mi kullandınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım tamda söylediğin mayadan yaptım. Tek kullanımlık olan küçük paketlerden..

      Sil
  3. ellerinize sağlık ev ekmeği gibisi yok vallahi..

    YanıtlaSil
  4. Alaşehir ekmek unumu? nasıl birşey ve nereden temin edeceğiz?alternatifi yokmu?FiliZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizcim Alaşehir ekmek unu diye satılıyor Söke unun.. Ama ben normal un ve tam buğday unu kullanarak yaptım... Sevgiler..

      Sil
  5. elıne sağlık tam koy ekmeklerıne benzıyor fırının ayarını kacta pısırıyorsun tabı fırına gore değısır ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selmacım ben Arçelik Mini fırın kullanıyorum.. 180 derecede pişiriyorum..

      Sil
  6. Oyacım geçen hafta bu tarifini iki kete yaptım , ikisimi de misafire yaptı herkes çok çok beğendi , sipariş bile verdiler :)) Takipçinim ♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerine sağlık Neşecim.. Ben bu aralar yapamadım hiç ekmek.. Ama en kısa zamanda yeni tariflerimle buradayım.. beni takip etmeye devam..:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası