Kalburabasma
Kalbura Basma, Kalburabastı...Çok severek yediğim bir İzmir tatlısı daha.. Ailemizin bütün hanımları neredeyse eksiksiz çok lezzetli yapar. Bense genelde onların elinden severek yerim. Ama bu kez sizler için benim elimden çıksın, arşivimde bulunsun istedim. Ben biraz çok pişmişini severim.. Ağızda dağılan hafif yanık ve bol ceviz tadını.. Dün gece yaptım ve bu güne iki tane kaldı.. O iki tanede kalmazdı da gözümün önünden kaldırdım... Çok severek yediğimizi söylememe gerek yok sanırım.. İşte tarifim...
1 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı irmik
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı limon suyu
2.5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
ceviz içi
ceviz içi
Şerbeti için :
1.5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
Yapılışı :
Yoğurma kabına süt, irmik, zeytinyağı, tuzu alıp karıştırın. Limon suyunu üzerine döküp, kabartma tozunu ekleyip köpürmesini sağlayın. Üzerine unun 2 su bardağı kadarını ilave edip karıştırın.eğer ele yapışıyorsa kalan unu ilave edin. Ele yapışmayan yağlı yumuşak bir hamur olacak. Hamurdan 15 eşit parça koparın. Bir parçayı elinizle açıp içine ceviz içi koyup şekildeki gibi kapatın. Rendenin iri kısımda bastırarak şekillendirin. Fırın tepsisini yağlamadan koyun. Diğer hamur parçalarını aynı şekilde hazırlayın. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında alt ve üstü kızarana kadar yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. arada kontrol pişip pişmediğini kontrol edin. Fırından çıkardığınız tepsinin ilk sıcaklığı çıkması için 5 dakika bekletin. Tüm kalburabasmaların üzerine gelecek şekilde ılık şerbeti gezdirin. Arada dağıtmadan alt üste çevirerek bir süre daha bekletin. Tekrar çevirin. Yada kaşık yardımıyla tepsinin içindeki şerbeti arada üzerine gezdirin. tüm içinin şerbeti çekmesini sağlayın. En az 4-6 saat şerbeti çekip lezzetini alması için bekletin. Yada bir gece bekletin. Servis yapın...
harika görünüyor, eline sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Mehtpçım... Sevgiler...
Silcok canım cektı :) annem yapardı bır turlu tutturamamıstım sımdı tarıfı gordum ..musaıt bı zamanda denemek ıstıyorum ınsallah..ellerınıze saglık
YanıtlaSilMutlaka deneyin.. Çok lezzetli..:) Teşekkür ederim Mehtap Hanımcım..
SilMuhteşem görünüyor, Oya hanım.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Not aldım, kesinlikle deneyeceğim.
Teşekkür ederim Sare Hanımcım.. Denediğinizdeki yorumlarınızı bekliyorum.. Sevgiler..
Silçok güzel görünüyor ,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sevil hanımcım...Sevgiler..
SilÇok güzel görünüyor eline sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Hanifecim.. Sevgiler..
SilEllerine sağlık Oyacığım bende çok kızarmış ve çıtır çıtır severim. Ağızda dağılan nefis bir tatlı .. Afiyetler olsun..
YanıtlaSilelinize sağlık bende çok severim mutlaka yapacağım...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Handancım.. Sevgiler..
Silben bu tarifi kimseden alamamistim kimse sizin gibi degil herhalde ben icine kabartma tozu koysam olurmu hemen yapicam oglum cok sevmisti bunu
YanıtlaSilBeğendiğinize sevindim. Ama ben kabartma tozuyla hiç yapmadım.. ailemdede kullanan olmadı.. O yüzden kabartma tozuyla nasıl olur bilmiyorum. Karnonat kullanmanızı tavsiye ederim.. Sevgiler..
Silsık sık yaptığım bir tarif ellerine sağlık
YanıtlaSilİzmirli olupta bu tatlı sofradan eksik olur mu..:) Teşekkür ederim Baharcım..Hayırlı bayramlar..
SilEllerinize saglik cok guzel olmus....
YanıtlaSil