Patlıcanlı Börek (Elde Açma)
Eşimin iş arkadaşları dün sayfamdan mesaj yollamışlar yenge perşembe sabah kahvaltısına börek yapıp yollarmısın diye... Kırarmıyım ..Hemen kolları sıvadım .. Nezaket Ablamdan öğrendiğim bir elde açma börek tarifim var.. Çıtır çıtır.. Nefis ... Şanslarına bütün malzemeler vardı evde.. Hemen işe koyuldum. Elde açma olduğu için biraz vakit alıyor ama bu sonuç için değer. Sizde yapmak isterseniz diye benim yaptığım yöntemle anlattım. Artık tadını, lezzetini yiyenler yorumlayacaklar..Şimdiden yapmak isteyenlere kolay gelsin.... (Tarifi biraz uzun yazdım ama şimdiye kadar hiç elde börek açmamış olanlarda yapabilsinler istedim :)
Malzemeler :
Hamuru için :
2 su bardağı soğuk su
3 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı çiçek yağı
5 su bardağı un
İç harcı için :
3 adet patlıcan
2 adet büyük boy kuru soğan
2 adet sivri biber
1 su bardağı domates sos yada 2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı çiçek yağı
karabiber
tuz
Yufkaları yağlamak için :
1 su bardağı çiçek yağı
Yapılışı :
İç harcı hazırlamak için patlıcanı alacalı soyun, küçük küpler şeklinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin. Biberlerin sap ve tohum kısımlarını çıkarın, ince kıyın. Soğanıda küçük yemeklik doğrayın. Patlıcanları tuzlu sudan alın, yıkayın, kurulayın. Tavaya çiçek yağıyla birlikte soğanları alın. Soğanların rengi şeffaflaşınca içine biberleri ilave edin, bir iki dakika sonra patlıcanları ilave edin, patlıcanlar pişene kadar kavurun. Üzerine domates sosu ilave edin, suyunu çekene kadar pişirin. Tuz ve karabiber ilavesiyle tuzunu ayarlayın. Soğumaya bırakın. Hamur için geniş bir karıştırma kabında su, sirke, çiçek yağı, tuzu karıştırın. Üzerine unu karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin. Hamuru 3 lü grup olacak şekilde eşit bezelere ayırın. Her bir bezeyi unlu tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bir tane açtığınız hamurdan alın, üzerine bir yemek kaşığı yağ sürün. Yağın üzerine bir ufak yufkalardan koyup tekrar yağlayın. Üçüncü ufak yufkayı en üste koyun, 3 lü grubun kenarlarını bastırın tezgahın kenarına dinlenmeye alın. Diğer bezeleride aynı şekilde 3 lü araları yağlanmı grup olarak hazırlayın. Unlanmış tezgaha ilk yaptığınız 3 lü yufkayı alın. Oklava yardımıyla ince hazır yufka büyüklüğünde açın. Üzerine bir kaşık yağ gezdirip ikiye katlayın, tekrar az yağlayın. Geniş tarafına hazırladığınız harçtan koyun, çok sıkmadan rulo şeklinde sarın. Kenar kısımlarını keserek düzeltin, 3 - 4 parmak genişliğinde kesin. Ben bu işlemi ruloyu ikiye kıvırıp, yağlanmış tepsiye koyup, tüm tepsiyi rulolarla doldurduktan sonra yapıyorum, eşit ölçüde oluyor böreklerim. Kestiğiniz börekleri yağlanmış tepsiye sıralayın. Tüm üçlü yufka gruplarını bu şekilde hazırlayın. 2-2.5 mini fırın tepsisi çıkıyor bu ölçüyle... Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri ılınmaya bırakın. Servis tabağınıza alın ılık servis yapın....
Malzemeler :
Hamuru için :
2 su bardağı soğuk su
3 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı çiçek yağı
5 su bardağı un
İç harcı için :
3 adet patlıcan
2 adet büyük boy kuru soğan
2 adet sivri biber
1 su bardağı domates sos yada 2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı çiçek yağı
karabiber
tuz
Yufkaları yağlamak için :
1 su bardağı çiçek yağı
Yapılışı :
İç harcı hazırlamak için patlıcanı alacalı soyun, küçük küpler şeklinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin. Biberlerin sap ve tohum kısımlarını çıkarın, ince kıyın. Soğanıda küçük yemeklik doğrayın. Patlıcanları tuzlu sudan alın, yıkayın, kurulayın. Tavaya çiçek yağıyla birlikte soğanları alın. Soğanların rengi şeffaflaşınca içine biberleri ilave edin, bir iki dakika sonra patlıcanları ilave edin, patlıcanlar pişene kadar kavurun. Üzerine domates sosu ilave edin, suyunu çekene kadar pişirin. Tuz ve karabiber ilavesiyle tuzunu ayarlayın. Soğumaya bırakın. Hamur için geniş bir karıştırma kabında su, sirke, çiçek yağı, tuzu karıştırın. Üzerine unu karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin. Hamuru 3 lü grup olacak şekilde eşit bezelere ayırın. Her bir bezeyi unlu tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bir tane açtığınız hamurdan alın, üzerine bir yemek kaşığı yağ sürün. Yağın üzerine bir ufak yufkalardan koyup tekrar yağlayın. Üçüncü ufak yufkayı en üste koyun, 3 lü grubun kenarlarını bastırın tezgahın kenarına dinlenmeye alın. Diğer bezeleride aynı şekilde 3 lü araları yağlanmı grup olarak hazırlayın. Unlanmış tezgaha ilk yaptığınız 3 lü yufkayı alın. Oklava yardımıyla ince hazır yufka büyüklüğünde açın. Üzerine bir kaşık yağ gezdirip ikiye katlayın, tekrar az yağlayın. Geniş tarafına hazırladığınız harçtan koyun, çok sıkmadan rulo şeklinde sarın. Kenar kısımlarını keserek düzeltin, 3 - 4 parmak genişliğinde kesin. Ben bu işlemi ruloyu ikiye kıvırıp, yağlanmış tepsiye koyup, tüm tepsiyi rulolarla doldurduktan sonra yapıyorum, eşit ölçüde oluyor böreklerim. Kestiğiniz börekleri yağlanmış tepsiye sıralayın. Tüm üçlü yufka gruplarını bu şekilde hazırlayın. 2-2.5 mini fırın tepsisi çıkıyor bu ölçüyle... Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri ılınmaya bırakın. Servis tabağınıza alın ılık servis yapın....
Açma börek , hemde patlıcanlı daha ne olsun:)))))) ellerinize sağlık.... Keşke bizde haber gönderip gelebilseydik yemeğe:(((( yiyenlere afiyet olsun, sevgiler
YanıtlaSilHer zaman beklerim..:) Sevgilerimle..
SilEllerine sağlık. Aldım bir tanesini. Çayımda yanımda. patlıcanlı ve mantarlı börekler özellikle daha bir tercihim. Ama bizim eve gör eyaptığımdan malesef bu malzemeler fazla kullanamam . Görüncede hemen aldım.
YanıtlaSilNursevincim benim oğlumda sevmez patlıcanlı ..Bende ona kıymalı patatesli yaparım.. Eminim senin el mahiretin benden daha fazladır..Hep diyorumya keşke yakın otursaydıkla birbirimizin lezzetlerini yiyebilseydik.. Beğendiğine çok sevindim.. Sevgilerimle..
YanıtlaSilHarika görünüyor ellerine saglık eşinizin arkadaşları çok şanslı :)sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Haticecim.. Bu arada 3 kez istedikleri için aynı börekten tekrar güncellemek istedim.. Sevgiler..
Silelıne sağlık el acması ne kadar lezzetlı olmustur
YanıtlaSilTeşekkür ederim Çok lezzetli oluyor.. O yüzden çok yeniyor..:) Sevgiler
SilCanım ellerine sağlık ...Çok lezzetli görünüyor...
YanıtlaSilPatlıcanlı poğaça denemiştim ama börektede harikadır tadı emininm hele de sen yapyıysan...
Sevgilerimle...
Canım çok sağol güzel sözlerin için.. Teşekkür ederim.. Sevgiler.. Özellikle yazın patlıcanlı börek çok lezzetli oluyor..
SilHerkes "elinize sağlık" demiş de deneyen oldu mu? Deneyip yorum yapın, biz de bir fikir edinelim.
YanıtlaSilÇok doğru yazmışsınız. Benim bildiğim deneyip face sayfamdan paylaşanlar var. Ama denemek isterseniz ben kefilim böreğimin lezzetine... Sevgiler..
Silben bu börekden ciddi yemek isterdim.
YanıtlaSilBekliyorum o zaman Nursevincim..:)
SilAblacim verdiğin tarifi şimdi deniycem inşallah senin yaptiğin gibi tuttura bilirim bide üzerine bişey sürecek miyiz kizarmasi için şimdiden sağol :)
YanıtlaSilCanım üzerine hiç bir şey sürmüyoruz.. Hadi bakalım kolay gelsin. Mutlaka çok lezzetli olur yaptıkların. Sonucu bekliyorum canım.. Sevgiler...
Silpatlıcanları sudan alıp sıkıyo musunuz
YanıtlaSilOnu yazmamışım. Tuzlu suyu patlıcan mevsimi değilse yapıyorum. çok tuz, sonra suyunu iyice sıkıyorum. Ama yazın kullandığımız patlıcana yapmıyorum.Direk doğrayıp katıyorum..
Silselamlar oya hanım tarıfınız bana oldukca mantıklı geldı.denemeyı dusunuyorum. yalnızca sunu merak ettım uclu gruplara ayırıp beze yaparken bezelerın yaklasık buyuklugu yumurta kadar varmıdır ? yada verdıgnız bu hamur olcusuyle sız toplam kac adet uclu grup yaptınız ?
YanıtlaSilMerhaba Özlem hanım. Evet yumurta kadar var büyüklüğü bezelerin. Bu tarifle benim toplamda 6 tane 3 lü grubum oluyor. Kolay gelsin..
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil