Yeşil Mercimekli Firik Pilavı
Uzun yıllardır yemek dergi ve kitaplarında görüyordum firik bulgurunu. Tariflerdeki anlatımlardan isli kokusunu ve lezzetini çok merak ediyordum. Dedim ya uzun zamandır aklımda diye geçenlerde tüm yurdumuzdaki illerin ünlü lezzetlerini satan organik köy bakkalında gördüm firiği. Hemen alıp denedim. İlk tarifimde sade firik pilavı yapmıştım. Şimdide yeşil mercimeklisini denedim. Lezzet mükemmel. Artık eminim bu firik tarif arşivimde ilk sıralarda olacak. İsli kokusu ve hafif diri tadı ... Bulursanız alıp muhakkak deneyin.
Malzemeler :
1 su bardağı firik
1 su bardağı iri bulgur
1 çay bardağı tel şehriye
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
4 - 4.5 su bardağı su
tuz
Yapılışı :
Bulgur ve firik bulgurunu ayıklayın, bol suda yıkayın, suyunu süzün. Yeşil mercimeği yumuşayana kadar haşlayın. Soğanı çok küçük yemeklik doğrayın. Pilav tencerenize zeytinyağıyla birlikte soğanı alın. İçine tel şehriyeyi ekleyin. Soğanlar şefaflaşıncaya ve tel şehriyeler renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine bulgur ve firiği ekleyin. Karıştırarak 3-5 dakikaka kadar orta ateşte kavurun. Sıcak suyu ve tuzunu ilave edin. Karıştırın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunuz yarı yarıya azalınca haşlanmış mercimeği ekleyin, karıştırın, pişmeye bırakın. Suyunu çekip pişince ocaktan alıp, üzerine kağıt havlu kapatın, 15 dakika kadar demlendirin. Servis tabağına alın. Sıcak servis yapın...
Malzemeler :
1 su bardağı firik
1 su bardağı iri bulgur
1 çay bardağı tel şehriye
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
4 - 4.5 su bardağı su
tuz
Yapılışı :
Bulgur ve firik bulgurunu ayıklayın, bol suda yıkayın, suyunu süzün. Yeşil mercimeği yumuşayana kadar haşlayın. Soğanı çok küçük yemeklik doğrayın. Pilav tencerenize zeytinyağıyla birlikte soğanı alın. İçine tel şehriyeyi ekleyin. Soğanlar şefaflaşıncaya ve tel şehriyeler renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine bulgur ve firiği ekleyin. Karıştırarak 3-5 dakikaka kadar orta ateşte kavurun. Sıcak suyu ve tuzunu ilave edin. Karıştırın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunuz yarı yarıya azalınca haşlanmış mercimeği ekleyin, karıştırın, pişmeye bırakın. Suyunu çekip pişince ocaktan alıp, üzerine kağıt havlu kapatın, 15 dakika kadar demlendirin. Servis tabağına alın. Sıcak servis yapın...
Isli tadi gerçekten güzel.
YanıtlaSilTeşekkür ederim..
Silmerhabalar Oya hanımcım,
YanıtlaSilEşim geçen hafta Gaziantep'ten getirmiş firik. Hiç denemedim daha merak ediyordum tadını. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor :)
İlk fırsatta deniycem bende:)))
Sevgiler,
Fatosca Tadlar
Fatoş hanımcığım mutlaka deneyin. Ben ilk yapışımda mercimek koymadan sade yaptım. Onunda lezzeti çok güzeldi. Görüşmek üzere sevgilerimle..
Sil