İnce Hamurlu Pizza
Dün gece yatmadan bu pizzanın hamurunu yapıp buzdolabıma attım. Çünkü uzun zamandır bu pizza hamurunu denemek istiyordum. Bu hamurun özelliği bir gün önceden yapılıp bekletilmesi.Nasıl anlatılır bilmiyorum ama biz üç kişi iki tepsi pizzayı yedik ama bir tepsi daha olsa inanın onuda yerdik. Eğer sizde dener yaparsanız benim gibi ayarı fazla kaçırmayın. Sonrasımı alınan fazla kaloriler 1saatlik sabah yürüyüşü ne ek , fazladan 1 saatlik akşam yürüyüşü cezası...Ama pişman değilim. Yarın yapsam yine yer yine yürürüm. Ne yapalım her lezzetli yemeğin birde bu yönü var.. Bu tarifi mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız.. Üzerine hangi malzemeyi severseniz onu koyun sonra 15 dakika pişirin. Ben biraz uzun anlattım tarifi . Her aşamasını anlatımki el emeğiniz boşa gitmesin. Sizlerde benimle bir yapıp aynı lezzeti alın...İşte tarifim...
Malzemeler :
Hamuru için :
4.5 su bardağı un
1 - 1.5 su bardağı (420 ml) (buz gibi) soğuk su
1/4 su bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya
Üzerinin sosu :
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı su
Kekik
tuz
Üzeri için :
200 gram rende mozzarella peyniri
100 gram dilimli cheddar peyniri
100 gram dilimli dana jambon
100 gram sucuk
250 gram mantar
20 adet çekirdeksiz siyah zeytin
1 adet yeşil biber
10 adet küçük domates
1 çay bardağı konserve mısır
tuz
kekik
Yapılışı:
Geniş bir yoğurma kabına unu, tuzu, toz şekeri, kuru mayayı alın, iyice karıştırın. Zeytin yağını ve çok soğuk suyu ilave edin. İyice yoğurarak, orta sertlikte esnek bir hamur elde edin. Hamurunuzu streç filme sarın, buzdolabında bir gece dinlenmeye bırakın. Pişirmeye başlamadan 2 saat önce buz dolabından çıkarın. Unlanmış tezgahta yuvarlak yapacaksanız 6 eşit parçaya ayırın. Ben mini fırın tepsisinde kare olarak pişirmek istediğim için iki eşit parçaya böldüm. Unlanmış tezgahta elinizle veya merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Sadece her tarafına un serptiğiniz tepsiye yerleştirin. Kenar kısımları biraz taşsın. Diğer hamuruda incecik açın, diğer tepsiye yerleştirin. Hamur iyi yoğurduysanız elastik bir hamur olmuştur. Açarken esnekliğini toparlanmasından anlayabilirsiniz. Tepsiye aldığınız hamurları bu şekilde 2 saat kadar bekletin. Bu arada iç malzemelerinizi hazırlayın. Mantarları bir bıçak yardımıyla soyun, ince mantar şeklini bozmadan
doğrayın. Biberin çekirdek ve sap kısmını ayıklayın, ince halka şeklinde doğrayın. Çeri domatesleri bütün yada halka halinde kesin. Sucuğu ince dilimleyin.Dilimli janbonu 8 parça olacak şekilde tekrar kesin. Çekirdeğini çıkardığınız zeytinleri ufak doğrayın. Dilimli çeddar peynirlerini uzun ince şeritler halinde kesin. Mozzarella peynirini rendeleyin. Sizin dolabınızda bu peynirler yoksa kaşar peyniri ve dil peyniri kullanabilirsiniz. Salçayı tereyağıyla birlikte küçük bir tavaya alın, bir süre birlikte karıştırın, kekik ekleyin isterseniz bir diş sarımsakta ekleye bilirsiniz. Bir süre daha karıştırın, su ilave edin. Kıvamı akışkan sürülebilir olmalıdır. 2 saat bekletiğiniz hamurların dışarıya taşan kısımlarına ince birer parça çeddar peynirlerini sırayın, tepsinin içine doğru kıvırarak kenarları oluşturun. Buradaki amaç pizzanın kenarındaki kuru kıyları lezzetlendirmek. İki tepsiyide tezgahta aynı anda hazırlayın. Kıyları hariçhamurların üzerine salçayı paylaştırarak sürün. Tüm malzemenin yarısını bir tepsiye , yarısını diğer tepsiye olacak şekilde kullanın. Sucukları yerleştirin, aralarına janbon parçalarını yerleştirin, Üzerlerine biber, mantar, mısır, siyah zeytin ve domates yerleştirin. En üste mozzarella peynirini serpin. Eğer çeddar peyniriniz kalırsa ufalayıp üzerine serpin.Tuz ve kekik serpin. Önceden 300 derece kadar ısıttığınız fırında 10 -15 dakika üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirin. Sıcakken kare dilimlere ayırın.. Servis tabaklarına alın. Sıcak servis yapın...Bu resmi hamurun inceliğini ve pişmiş halini görmeniz için ekledim..
Malzemeler :
Hamuru için :
4.5 su bardağı un
1 - 1.5 su bardağı (420 ml) (buz gibi) soğuk su
1/4 su bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya
Üzerinin sosu :
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı su
Kekik
tuz
Üzeri için :
200 gram rende mozzarella peyniri
100 gram dilimli cheddar peyniri
100 gram dilimli dana jambon
100 gram sucuk
250 gram mantar
20 adet çekirdeksiz siyah zeytin
1 adet yeşil biber
10 adet küçük domates
1 çay bardağı konserve mısır
tuz
kekik
Yapılışı:
Geniş bir yoğurma kabına unu, tuzu, toz şekeri, kuru mayayı alın, iyice karıştırın. Zeytin yağını ve çok soğuk suyu ilave edin. İyice yoğurarak, orta sertlikte esnek bir hamur elde edin. Hamurunuzu streç filme sarın, buzdolabında bir gece dinlenmeye bırakın. Pişirmeye başlamadan 2 saat önce buz dolabından çıkarın. Unlanmış tezgahta yuvarlak yapacaksanız 6 eşit parçaya ayırın. Ben mini fırın tepsisinde kare olarak pişirmek istediğim için iki eşit parçaya böldüm. Unlanmış tezgahta elinizle veya merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Sadece her tarafına un serptiğiniz tepsiye yerleştirin. Kenar kısımları biraz taşsın. Diğer hamuruda incecik açın, diğer tepsiye yerleştirin. Hamur iyi yoğurduysanız elastik bir hamur olmuştur. Açarken esnekliğini toparlanmasından anlayabilirsiniz. Tepsiye aldığınız hamurları bu şekilde 2 saat kadar bekletin. Bu arada iç malzemelerinizi hazırlayın. Mantarları bir bıçak yardımıyla soyun, ince mantar şeklini bozmadan
doğrayın. Biberin çekirdek ve sap kısmını ayıklayın, ince halka şeklinde doğrayın. Çeri domatesleri bütün yada halka halinde kesin. Sucuğu ince dilimleyin.Dilimli janbonu 8 parça olacak şekilde tekrar kesin. Çekirdeğini çıkardığınız zeytinleri ufak doğrayın. Dilimli çeddar peynirlerini uzun ince şeritler halinde kesin. Mozzarella peynirini rendeleyin. Sizin dolabınızda bu peynirler yoksa kaşar peyniri ve dil peyniri kullanabilirsiniz. Salçayı tereyağıyla birlikte küçük bir tavaya alın, bir süre birlikte karıştırın, kekik ekleyin isterseniz bir diş sarımsakta ekleye bilirsiniz. Bir süre daha karıştırın, su ilave edin. Kıvamı akışkan sürülebilir olmalıdır. 2 saat bekletiğiniz hamurların dışarıya taşan kısımlarına ince birer parça çeddar peynirlerini sırayın, tepsinin içine doğru kıvırarak kenarları oluşturun. Buradaki amaç pizzanın kenarındaki kuru kıyları lezzetlendirmek. İki tepsiyide tezgahta aynı anda hazırlayın. Kıyları hariçhamurların üzerine salçayı paylaştırarak sürün. Tüm malzemenin yarısını bir tepsiye , yarısını diğer tepsiye olacak şekilde kullanın. Sucukları yerleştirin, aralarına janbon parçalarını yerleştirin, Üzerlerine biber, mantar, mısır, siyah zeytin ve domates yerleştirin. En üste mozzarella peynirini serpin. Eğer çeddar peyniriniz kalırsa ufalayıp üzerine serpin.Tuz ve kekik serpin. Önceden 300 derece kadar ısıttığınız fırında 10 -15 dakika üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirin. Sıcakken kare dilimlere ayırın.. Servis tabaklarına alın. Sıcak servis yapın...Bu resmi hamurun inceliğini ve pişmiş halini görmeniz için ekledim..
cok guzel gozukuyor
YanıtlaSilSağol canım...
SilOyacım bizim evde kaç tepsi gider bilemedim, aldım tarifi.Eline sağlık nefis.
YanıtlaSilMehtapçım yazdğım gibi biz 3 kişi 2 tepsi yedik. Daha varmı diye bakındık. Bu güne kadar çok pizza yaptım ama bunun hamuru çok güzeldi.. Sevgilerimle..
SilHımm mis olmuş. Ellerine sağlık. Olsada yesek
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım..:)) Beraber olunca yiyeceğiz..:))
Sil