Ebegümeci Sarması
Zeytinyağlı sarmaların tadına doyulmuyor. Ebegümeci sarmasını ilk kez geçen sene denedim. Ben beğendim ama eşim ebegümecinin tadı anlaşılmıyor dedi.Bazı tariflerde içine kıymada ekleniyor, ama ben sarmayı zeytinyağlı seviyorum. Tadı lezzeti dahada güzel oldu bana göre.. Farklı bir sarma tarifi arıyorsanız deneyin derim.
Malzemeler :
2 demet ebegümeci
(40 adet büyük yaprak)
1 adet kuru soğan
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı iri bulgur
2 adet domates
1/2 demet nane
1/2 demet maydanoz
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı biber salçası
3 adet taze yeşil soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
karabiber
tuz
Yapılışı :
Ebegümecinin yapraklarının alt kısmındaki sap kısımlarındaki, yerlerinden saplarını ayıklayın. Bol suda yıkayın. Kaynar suya batırıp çıkarın, tekrar sudan geçirip pişmesini durdurun. Kuru soğanı ince yemeklik kıyın. Tavada zeytinyağıyla kavurun. Üzerine salçayı ekleyin, kokusu çıkana kadar kavurun. Pirinç ve bulguru yıkayın. Suyunu süzdürün. Karıştırma kabının içine alın. Üzerine rendelenmiş domatesleri, ince kıyılmış nane, taze soğanı ve maydanozu, tuz, karabiberi ve kavurduğunuz salçalı soğanı ekleyip güzelce karıştırın. Ebegümeci yapraklarınızdan bir tanesini damarlı kısmı size bakacak şekilde yayın. Üst kısmına bir parça harçtan koyun, kenarları üzerine kıvırın, ince rulo sarın. Tüm yaprakları bu şekilde hazırlayın. Tencereye düzgünce sıkı ve yan yana sıralayın. Üzerine zeytinyağı, tuz isterseniz limon suyunuda ekleyerek çırptığınız karışımı gezdirin. Tencerenize uygun büyüklükte bir tabağı yada dolma taşını koyun. 1.5 - 2 su bardağı kadar sıcak suyu üzerine dökün, Kapağını kapatın. Kaynamaya başladığında ateşi kısığa getirin, pişirin. Arada kontrol yapın, pişmemişse sıcak su ilavesi yapın. Ocaktan alın, 15 dakika dinlendirin. Servis tabağına alın, yanında yoğurtla sıcak servis yapın....
Malzemeler :
2 demet ebegümeci
(40 adet büyük yaprak)
1 adet kuru soğan
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı iri bulgur
2 adet domates
1/2 demet nane
1/2 demet maydanoz
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı biber salçası
3 adet taze yeşil soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
karabiber
tuz
Yapılışı :
Ebegümecinin yapraklarının alt kısmındaki sap kısımlarındaki, yerlerinden saplarını ayıklayın. Bol suda yıkayın. Kaynar suya batırıp çıkarın, tekrar sudan geçirip pişmesini durdurun. Kuru soğanı ince yemeklik kıyın. Tavada zeytinyağıyla kavurun. Üzerine salçayı ekleyin, kokusu çıkana kadar kavurun. Pirinç ve bulguru yıkayın. Suyunu süzdürün. Karıştırma kabının içine alın. Üzerine rendelenmiş domatesleri, ince kıyılmış nane, taze soğanı ve maydanozu, tuz, karabiberi ve kavurduğunuz salçalı soğanı ekleyip güzelce karıştırın. Ebegümeci yapraklarınızdan bir tanesini damarlı kısmı size bakacak şekilde yayın. Üst kısmına bir parça harçtan koyun, kenarları üzerine kıvırın, ince rulo sarın. Tüm yaprakları bu şekilde hazırlayın. Tencereye düzgünce sıkı ve yan yana sıralayın. Üzerine zeytinyağı, tuz isterseniz limon suyunuda ekleyerek çırptığınız karışımı gezdirin. Tencerenize uygun büyüklükte bir tabağı yada dolma taşını koyun. 1.5 - 2 su bardağı kadar sıcak suyu üzerine dökün, Kapağını kapatın. Kaynamaya başladığında ateşi kısığa getirin, pişirin. Arada kontrol yapın, pişmemişse sıcak su ilavesi yapın. Ocaktan alın, 15 dakika dinlendirin. Servis tabağına alın, yanında yoğurtla sıcak servis yapın....
ellerinize sağlık değişik bir sarma olmuş..
YanıtlaSilbende beklerim buyrun gelin :)
Tesekkūr ederim..Tabikide gelirim..Gōrüsmek ūzere..Sevgilerimle...
SilBu sene çok ebegömeci vardı. Yürüyüşe çıktığım zamanalr toplamak istedim bir türlü nasip olmadı. Nefis olmuştur. Ellerien sağlık.
YanıtlaSilŞimdi yeni yeni çıkmaya başladı yine.. Teşekkür ederim..:))
Sil