Şambali
Bu gün canım tatlı isteyince aklıma yine şambali düştü. Hiç üşenmedim hemen kalktım yaptım. Daha soğumadan 2 dilim yemişim. Yemişim diyorum o an kendimde değildim. Ne yaptığımı bilmiyordum..:)) Şaka bir yana şambali tutkusu var bende.. Hiç tatlı sevmeyen ben şambali görünce dünyam değişiyor.. Ama her şambali değil, sokak satıcılarının sattığı İzmir'imin meşhur tatlısı olacak. Bu yüzden evde kendimde denemeler yapıyorum. Bu kez o tada yakın bir lezzet elde ettim. Tarifimide hemen sizlerle paylaşayım dedim..
Malzemeler :
2.5 su bardağı irmik
1.5 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için :
2.5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için :
Badem yada fıstık
Yapılışı :
ilk iş olarak toz şeker ve suyu ocağa alın şeker eriyene kadar kaynatın. içine limon suyunuda ekleyip 5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Soğumaya bırakın. İrmik, yoğurt, toz şeker, un ve karbonatı genişçe bir kap içerisinde iyice karıştırın. Fırın tepsisini yağlayıp içerisine döküp, kaşık yardımıyla düzleyip yayın. Üzerine badem yada fıstık sıralayın. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 45 dakika üzeri iyice kızarana kadar tutun. Fırından çıkarıp 5 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Hemen dilimlere ayırın, şerbeti içine çekebilsin. En az 3 saat dinlendirin.. Dilimleri tabağa alıp servis yapın..
Şambali tatlısını pişirirken Seramitok Mini Fırın Tepsisi kullandım..
Eline sağlık. Ben de şambaliyi çok severim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Zehracım.. Sevilmez mi.::)) Sevgiler..
SilEllerine sağlık canım...
YanıtlaSilNefissss olmuş bayılırım şambaliye...
Sevgilerimle...
Teşekkür ederim Emelcim.. Hadi gel o zaman canım... Sevgiler..
SilEllerine sağlık Oyacım...
YanıtlaSilNefissss olmuş bayılırım şambaliye...
Sevgilerimle...
Teşekkür ederim canım..:)
SilHarika görünüyor nasıl canım istedi.. Benim için de ye Oya'cım :)
YanıtlaSilHülyacım.. Yarısını ben yedim zaten..:)) Keşke yakın olsak beraber yesek..
Silşerbetlı yaylıların şahıdır elıne sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Selmacım.. Benim içinde öyle..
Silelinize sağlık...sanırım hamur malzamaleri içerisinde yağ yok..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Hülya hanımcım..:)
SilEllerine saglik guzel duruyor.. esim de gunlerdir serbetli tatli isteyip duruyor ancak rahatsizligim dolayisiyla yapamiyordum.. eh.. görünümü ve tarifi kolay bir tatli görünce yapmaya karar verdim : ) tesekkur ederim..
YanıtlaSilKolay gelsin şimdiden..:) teşekkür ederim.. Sevgiler..
Silsabah sabah canım tatlı çekti.nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilCanım teşekkür ederim..Sen daha güzellerini yapıyorsun.. Sevgiler..
SilSokak satıcılarından hiç alıp yemedim ama :) ben de çok severim..Hele bademli çok güzel görünüyor..ellerine sağlık .:)
YanıtlaSilCanım sokakta ki şambaliden yemediysen çok şey kaçırmışsın demek ki...:)) Teşekkür ederim canım...:))
SilElinize sağlık, güzel olmuşa benziyor ama gerçek şambali tatlısının içine un konmaz. Eğer konursa revaniye benzeyen bir tatlı olur. Sokak satıcılarının sattığı şambaliler de o yüzden çok lezzetlidir :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Evet biliyorum. O şekilde yapılan bir tarifim daha var ama henüz denemediğim için yayınlayamadım. Sizin tarifiniz nasıl acaba.. Onu da yazarsanız deneyeyim..Sevgiler..
SilTarifinizi not ettim.. Çok teşekkür ederim en kısa zamanda deneyeceğim.. Sevgiler..
SilOya hanım iyi günler. Benim yaptığım şambali tatlısının yapımı çok basit. Hem kendisini, hemde elinin lezzetini çok sevdiğim ve maalesef şu anda hayatta olmayan bir tanıdığımın tarifiydi. Sık sık yaparım. Tarifi ise şöyle ; Geniş bir kapta yarım kilo yoğurt, 1 su bardağı toz şeker ve 1 paket kabartma tozunu iyice karıştırıyorum. Ama karıştırma işini elimle veya el çırpıcıları ile yapıyorum. Kesinlikle blendar kullanmıyorum. Sonra bir paket irmik ilave ediyorum. Tekrar iyice karıştırıp ufak fırın tepsisine döküyorum. Biraz sert bir hamur oluyor. Üzerini düzleştiriyorum ve susuz tarafından aldığım ve iyice karıştırıp krem kıvamına getirip yoğurdu, tatlının üzerine ince bir tabaka halinde sürüyorum. Bu işlemi fırça kullanarak yaparsanız daha düzgün oluyor. Ve bildiğiniz gibi üzerine 2 cm aralıklarla tuzsuz fıstıkları sıra sıra diziyorum ve 200 derecelik fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişiriyorum. Şerbeti ise, 4 bardak su, 3 buçuk bardak şekerle hazırlıyorum. Şerbetleme şambali sıcak, şerbet soğuk olarak yapılıyor. Biz çok beğenerek tüketiyoruz, ve her yaptığımda da tarifin sahibine hayır dualarımı gönderiyorum. İnşallah sizinde beğeneceğiniz bir şambali tatlısı olur. Yaptığınız zaman görüşlerinizi bildirirseniz sevivinirim, sevgiler...
YanıtlaSilhenuz yapmadim ama bende yapicam elinize saglik
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim..:))
YanıtlaSil