Evde Peynir Yapımı


Bir kaç gündür peynir yapımını araştırıyorum. Bu kez zorunluluktan. Tahlillerimde iyot tavan yapmış, bu yüzden normal tuz kullanmam yasaklandı iyotsuz tuza başladım.. Bütün her şeyde iyotlu tuz kullanılıyor. Günlerdir marketlerde tuzsuz veya içinde iyotsuz tuz kullanılan  peynir arıyorum. Bildiğimiz tatlı loru gösteriyorlar. Bütün markaların bütün peynir çeşitlerinin paketlerini okudum. Hepsinde azda olsa iyotlu tuz var. 1 haftadır peynir yiyemeyince kendim yapabilirmiyim diye araştırdım. Ve uygun olabilecek kolay bir tarif buldum. Hemen az bir sütle denedim.. Ben tadını beğendim. Birazda olsa peynir yerine geçebilecek bir alternatif oldu benim için.. Peynir benim için çok önemli.. Çok seviyorum kahvaltıda çeşit çeşit peyniri. Yapımını becerdim,  bundan sonra bende peynir üreticileri gibi çeşitlendirip paylaşırım sizlerle.. Ben tarifimi yazayım beğenirseniz belki sizlerde denersiniz..







Malzemeler :

1 lt süt
3 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :

Sütü tencereye alın, kaynatın. Fokurdamaya başlayınca yani büyük gözler olup kabarınca içine sirkeyi kaşık kaşık ekleyin.




3 kaşıkta kesilme başlayacaktır. Kesilme yeterli  olmazsa 1 kaşık daha sirke ekleyin. Kesik kısım üstte , yeşil suyu altta kalacaktır. Ocaktan alın 10 dakika bekletin. Temiz bir tülbenti yada pamuklu bezi bir süzgecin üzerine yerleştirin. Süzgecide geniş bir kaba oturttun. Peyniri süzgecteki bezin içine aktarın.


                                               Suyu akınca tuz ekleyip karıştırın.


Bezi iyice sıkıştırarak peynir top gibi kalacak şekilde bağlayın. Bezi bir yere bağlayın. Altına bir kase koyun. Peynirden damlayan sular içine aksın.



1 saat bekleyen peyniri temiz pamuklu bir bez torbaya aktarın. Sıkıştırın. Torbanın üzerine ağırlıklar koyun. Şekil alıp sıkışması için bayağı ağır olsun. En fazla 5-6 saat kadar bu şekilde ellemeden bırakın


                                                                  Torbadan çıkarın.


                                                      Dış yüzeyini hafifçe tuzlayın.


                                 Kapaklı bir kutu içerisinde 1 hafta dayanabilir. Afiyetler olsun...

Yorumlar

  1. elıne sağlık enguzel mıs gıbı bır peynır bende bır ara deneyeceğim

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Oyacım ellerine sağlık .Ben limon kullanıyordum .Birde sirke ile denemek isterim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekçim sirkenin hiç kokusu ve tadı kalmıyor.. Teşekkür ederim canım..

      Sil
  4. Müthiş müthişşşşşş , ellerine sağlık canım:-)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir peynir olmuş,elinize sağlık.Ben de peynirsiz kahvaltı edemeyenlerdenim.Kullandığınız süt pastörize mi,doğal süt mü ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarımyağlı pastörize süt kullandım.. Ama bir dahaki yapışımda mandıradan aldığım açık sütle yapacağım. Yağsız bir peynir oldu.. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Nefis bir peynir olmuş.bende denemeyei düşündüm ama bir türlü nasip olmadı eline sağlık Oya hanımcım sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli oluyor.. Hele birde baharatlandırırsanız..:) Çok teşekkür ederim Semacım.. Sevgiler..

      Sil
  7. ben sut alip kaynathtigimda kesilince lor yapmistim bu sekilde daha da guzel olmus ellerine kollarina saglik..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım bende deniycem bakalım nasıl olucak...
    Nefissss olmuş...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım yapıncada yorumlarını bekliyorum.. Teşekkür ederim.. Sevgiler..

      Sil
  9. Almanyaya ilk geldigim yillarda börege koyacak peynir bulamadigim icin bende bu yolu denemistim epey bir zaman hakikaten lezzetli ve tam dogal bir peynir oluyor.hem baharatlarlada degisik bir tat elde ediliyor....ellerinize saglik epeydir yapmiyordum en yakin zamanda yine yapicam....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende baharatlarla deneyeceğim bu kez yaptığımda..:) Çok teşekkür ederim.. Sevgiler..

      Sil
  10. canım en kısa zamnda deniycem .ben yoğurdumu kendim mayalıyorum güvendiğim sütçüden alıp bazen fazla süt oluyor .iyiki paylaştın ellerine saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerine sağlık Safiyecim. Bende yoğurdumu kendim yapıyorum.. Evde yapılan daha lezzetli ve sağlıklı oluyor bencede.. Çok teşekkür ederim canım..

      Sil
  11. canım adımı unuttum safiye acar tok <3.

    YanıtlaSil
  12. Bu güzel bir sistem katkısız kahvaltıda hoş bir tat olur. Fakat bu yaptığınız peynir değil sütün yapısını sirke ile bozarak çökeltilmesidir. peynir ise içine maya (peynir bakterileri) konularak yapılan bir süt ürünüdür.Yani peynir bakterileri tarafından sütün calsiyumu bol bir ürüne çevrilmesidir. peynirde olan vitamin ve mineraller bu yaptığınız süt çökeltisinde bulunmaz. Eğer isterseniz sie evde sütten peynir yapımını anlatırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize teşekkür ederim. İstemezmiyim lütfen anlatın nasıl yapıldığını.. Ben hastalığımdan dolayı biraz denemeler yaptım.. Beğendimde yaptıklarımı. Tarifinizi bekliyorum. Sevgiler..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası