Tam Buğday Unu İle Erişte
Kış Hazırlıkları Erişte Yapımı
Senelerdir kışlık eriştemizi annem ve babam yapar.. Bu sene annemin bazı sağlık sorunları olunca ben istemedim yapmalarını.. Biz yemiyoruz zaten rejimdeyiz dedim. İlk kez kendim yapmaya karar verdim. Ama tam buğday unundan sağlıklısı olsun istedim. Hemen malzemelerimi akşamdan ayarladım. Sabah kahvaltısından sonra başladım işe.. Biraz uğraştırıcı ama sonuç çok lezzetli. Ben hamur yoğuramam, yufka açamam demeyin. Miktarı azaltarak yapın.Küçük yufkalar açın. Mutlaka deneyin.. Çok beğeneceksiniz...
Malzemeler :
5 adet yumurta
1 kg tam buğday unu
1/2 çay bardağı irmik
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Unun yarısını yoğurma kabının içine alın, tuz serpin ortasını havuz şeklinde açın. Ilık suyun içinde irmiği 5 dakika kadar bekletin, yumuşasın. Un havuzunun ortasına yumurtaları kırın, sulu irmiği, sütü ekleyin, parmak uçlarınızla karıştırın.
Kenarlardan un alarak karıştırmaya devam edin. Üzerine ayırdığınız undan ekleyerek çok sert olmayan bir hamur yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
Kaç yumurta koyduysanız o kadar yada 1 fazlası bezeye ayırılıyor. Ben 6 beze yaptım.
Her bezeyi az unlanmış tezgahta çok ince olmayacak şekilde yufkadan kalın açın.
Temiz bir örtü üzerine arada çevirerek kurutun Bu kurutma tam kurutma değil. Nemini hafif kaybedecek ama tuttuğunuzda kırılmayacak şekilde yapılmalı. Keskin bir bıçak yardımıyla 2 parmak genişliğinde şeritlere kesin.
Bu şeritleri üst üste koyarak kesme tahtasına alın,kibrit çöpü gibi ince ince kesin.
Tüm işlemler bitince temiz bir örtü üzerine sererek havadar bir yerde arada karıştırarak kurutun. Arada karıştırın, ama eriştelerin kırılmamasına dikkat ederek..Kurutma işlemi duruma göre 2-3 gün sürelebilir. Kuruyan erişteleri temiz bir bez torba yada kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Sonrası kışın afiyetle yiyeceğiz..:)) Dedim ama ben hemen haşlayıp tamda sevdiğim gibi yaptım, tereyağı, izmir tulumu ve ceviz.. Tadını anlatamam mümkün değil....:)) Allahtan rejimdeyim şimdilikkk..
Senelerdir kışlık eriştemizi annem ve babam yapar.. Bu sene annemin bazı sağlık sorunları olunca ben istemedim yapmalarını.. Biz yemiyoruz zaten rejimdeyiz dedim. İlk kez kendim yapmaya karar verdim. Ama tam buğday unundan sağlıklısı olsun istedim. Hemen malzemelerimi akşamdan ayarladım. Sabah kahvaltısından sonra başladım işe.. Biraz uğraştırıcı ama sonuç çok lezzetli. Ben hamur yoğuramam, yufka açamam demeyin. Miktarı azaltarak yapın.Küçük yufkalar açın. Mutlaka deneyin.. Çok beğeneceksiniz...
Malzemeler :
5 adet yumurta
1 kg tam buğday unu
1/2 çay bardağı irmik
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Unun yarısını yoğurma kabının içine alın, tuz serpin ortasını havuz şeklinde açın. Ilık suyun içinde irmiği 5 dakika kadar bekletin, yumuşasın. Un havuzunun ortasına yumurtaları kırın, sulu irmiği, sütü ekleyin, parmak uçlarınızla karıştırın.
Kenarlardan un alarak karıştırmaya devam edin. Üzerine ayırdığınız undan ekleyerek çok sert olmayan bir hamur yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
Kaç yumurta koyduysanız o kadar yada 1 fazlası bezeye ayırılıyor. Ben 6 beze yaptım.
Her bezeyi az unlanmış tezgahta çok ince olmayacak şekilde yufkadan kalın açın.
Temiz bir örtü üzerine arada çevirerek kurutun Bu kurutma tam kurutma değil. Nemini hafif kaybedecek ama tuttuğunuzda kırılmayacak şekilde yapılmalı. Keskin bir bıçak yardımıyla 2 parmak genişliğinde şeritlere kesin.
Bu şeritleri üst üste koyarak kesme tahtasına alın,kibrit çöpü gibi ince ince kesin.
Tüm işlemler bitince temiz bir örtü üzerine sererek havadar bir yerde arada karıştırarak kurutun. Arada karıştırın, ama eriştelerin kırılmamasına dikkat ederek..Kurutma işlemi duruma göre 2-3 gün sürelebilir. Kuruyan erişteleri temiz bir bez torba yada kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Sonrası kışın afiyetle yiyeceğiz..:)) Dedim ama ben hemen haşlayıp tamda sevdiğim gibi yaptım, tereyağı, izmir tulumu ve ceviz.. Tadını anlatamam mümkün değil....:)) Allahtan rejimdeyim şimdilikkk..
eline sağlık tam buğday unu ıle daha guzel olmustur
YanıtlaSilTeşekkür ederim Selmacım..Gerçekten daha lezzetli..
Silcevizlide çok severim canım.gerçekten peynir ve cevizle harika olur.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilCanım az bir şey tadını deneme amaçlı yaptım.. Tam da aradağım lezzet..:))Gerisi kuruyor şimdi.. Çok teşekkür ederim canım.. Sevgiler.
Sileline sağlık canım
YanıtlaSilTeşekkür ederim Haticecim..
SilOyacığım imdadıma yetiştin inan bana...
YanıtlaSilNe zamandır az ölçülerde denemelik erişte tarifi arıyordum ve canım arkadaşımda buldum tarifi.
Öncelikle ellerine sağlık ...
Hazır benimde tam buğday unum varken bende yapayım.
Sevgilerimle....
Mutlaka dene canım. Çok lezzetli ve sağlıklı.. İnan 1 kilo unla bile çok oldu.. Kurusun Çeker koyarım fotosunu.. Sevgiler canım...
SilOyacım ellerine sağlık ...
YanıtlaSilÇok severim rahmetli anneannem çok yapardı ...
Bende mi denesem napsam bak çok heveslendim şimdiden...
Sevgilerimle...
Teşekkür ederim Emelcim.. Annelerimizin, anneannelerimizin el lezzetini yakalamaya daha çok var..:) Ama bizde ufak ufak yetişiyoruz.. Dene canım çok lezzetli oldu..Sevgiler..
SilAbla yapmayı hiç denemedim kötü olursa malzemeye yazık olur diye denemedim ama erişte çok sevdiğim bir lezzet hazır makarnadan çok daha leziz ve sağlıklı o nedenle denemeyi düşünüyorum tarifin aklımda eline sağlık afiyetler olsun sevgiler
YanıtlaSilCanım benim gibi 1 kilo yada yarım kilo undan deneme yap. Yufkanın kalınlığını erişte kalınlığında açarsan baka bir yerde takılmazsın zaten. Yaparsın sen..:)) Kolay gelsin canım...Teşekkür ederim canım..
Sil