Ev Yapımı Trabzon Ekmeği


Bu hafta sonu Oktay Ustamın Ekmek tariflerinden birini daha denedim. Ekmek yapmayı bilmeyenler bile bu tarifle lezzetli ekmekler yapabilirler. Ben tam buğday unu kullanıyorum ekmeklerimi yaparken ama baktım evde kalmamış hadi bu kez normal un kullanarak yapayım dedim. Sizler kepekli un,tam buğday unu ne isterseniz kullanın ama mutlaka deneyin. Evde pişen ekmek kokusu gibisi yok...




Malzemeler :

5 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 küçük paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı :

Un, tuz, toz şeker ve mayayı yoğurma kabına alın, karıştırın. Ortasını açarak süt ve suyu eklerken bir yandan da karıştırıp yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. İsterseniz unlanmış tezgaha alın en az 10 dakika iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika kadar hamur 2 katına çıkana kadar mayalandırın. Hamuru tekrar yoğurup yumurtadan daha büyük bir parçayı ayırın. Kalan hamuru yuvarlayın yağlanmış tepsiye koyun. Ayırdığınız parçayı ince uzun şeritler yapıp ister saç örgüsü ister de burarak hamurun üzerine tam ortasına yerleştirin. Ilık bir ortamda en az 30 dakika bekletip tekrar mayalanmasını sağlayın.Tepsi mayası tamamlanan ekmeği önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzeri kızarmaya başlayana kadar, sonrasında 175 dereceye düşürerek yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Fırından aldığınız ekmeği ızgara tel üzerine alıp soğutun. Soğuyan ekmeğinizi dilimleyerek servis yapın. Biz soğumasını bekleyemedik, hemen elimiz yana yana kırıp içine tereyağı sürerek İzmir tulumuyla afiyetle yedik...

Yorumlar

  1. Şu sıcak ekmeğe tereyağ sürüp tulum peyniriyle yemek beni benden aldı :))))))))))))))))))))))))))))))
    ellerinize sağlık olsun, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.. Sen buyur gel ekmek fırında hemen pişer..:)) Sevgiler..

      Sil
  2. YUMUŞACIK OLMUŞ. TEREYAĞ VE KAŞARLA NE GÜZEL YENİR:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nursevincim.. Yedik gerçektende..:))

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası