Kışlık Menemen Sos


Geçen sene ilk kez Oktay Usta'dan öğrendim kavanozlarda kışlık sos yapmayı. Çevremdeki akrabalarım senelerdir yapıyorlar. Ben cesaret edemiyordum bir türlü.. Ama Oktay Ustanın Yeşil Elma programında seyrettikten sonra ani bir kararla pazardan domatesler, biberler, kavanozlar aldım. Eve gelip hemen yaptım. Ve hiç birinde bir sorun yaşamadım. Tüm kış canımız istedikçe açıp kavanozu kırdık yumurtaları.. Muhteşem menemenler yedik.. Yaz lezzetindeki domatesler kavanozlarımda.. Bir çok çeşit sos var öğrenip yaptığım. Bu gün ilk olarak Menemen Sosla başladım işe.. Bu kadar yeter mi daha çok yapılacak sos var..






Malzemeler :

3 kg armut domates (uzun oval domateslerden)
1 kg kırmızı biber ( kapya biber)
1/2 kg yeşil köy biberi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz



Yapılışı :

Domatesleri ve biberleri yıkayın. Domateslerin üst kısımlarını kesin, ikiye bölün. Biberlerin sap ve çekirdek kısımlarını ayıklayın. Kırmızı biberleri halka halka kesin. Domateslerin kabuklarını soymadan yapıyorum ben sosları. Mutfak robotunda domates ve kırmızı biberleri iyice çekin. Yeşil biberleri küçük yemeklik doğrayın. Geniş bir tencereye zeytin yağından biraz dökün, içine yeşil biberleri ekleyin. Biberleri kavurun. Üzerine domatesli biber karışımını dökün.Karıştırıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca içine tuz ve kalan zeytin yağını ilave edin. Ateşi orta seviyeye getirip yaklaşık 30 dakika kaynatın. Kısık ateşe alın.


Temiz kavanozları hazırlayın. Kavanozlar kullanılmış ta olsa kapaklar mutlaka yeni kullanılmamış olmalıdır. Kullanılmış kapaklardan hava alabilir, bozulup, ekşiyebilir, sızmalar yapabilir.. Tezgaha temiz bir havlu yayın. Elinize bir bez alın, kavanozlardan bir tanesini bezle tutun. Sos kaynamaya devam ederken kepçe ile ağız kısmında 1-2 parmak boşluk vererek doldurun. Kavanozun ağız kısmını kağıt havlu ile silin, hiç bir şey kalmasın. Kapağı sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirerek tezgahtaki havlunun üzerine koyun. Diğer kavanozları da aynı şekilde hazırlayın. Kavanozların etrafını ve üstünü havlunun kalan yeriyle örtün. 1 gece tezgahta soğumasını bekleyin.


 Kavanozları hiç ellemeyin. Ertesi gün kavanozları çevirip kontrol edin. Kapaklarda içe doğru hafif çökmeler olacak. Olmayanlar varsa onları tüketin yada kaynatıp aynı yöntemle temiz kavanoz ve kapak kullanarak tekrar yapın. Buz dolabına kaldırın. İstediğiniz zaman açıp kullanın.. Afiyetler olsun.  Tüm bu malzemelerden yaklaşık 2.5 kilogram kadar sos çıkıyor. Ben 250 gramlık ve 500 gramlık kavanozlar kullanıyorum. Tek kullanımlık olsun açınca kalanını bekletmeyeyim diye.. Kolay gelsin...

Yorumlar

  1. Harika, anlatım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim.. Teşekkür ederim..

      Sil
  2. ellerine sağlık oyacığım. Afiyetle yemek nasip olsun.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel eminim tadıda öyledir .allah agız tadıyla yemegi nasip etsin canım.Domatesler mordoğandan galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.. Bunlar İzmir'de yaptığım soslar.. Mordoğan'da Acı Biber Sos yaptım...

      Sil
  4. Bu tarife sogan eklesek nolur ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki menemeni soğanlı seviyorsanız koyabilirsiniz. Biberleri kavururken içine 4-5 adet kadarda kuru soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin, kavurun. Sonra domatesleri ekleyin. Ben menemen soğanlı sevmediğim için koymuyorum.. Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası