Kışlık Acı Biber Sosu
Kışlık soslarıma Acı biber sosuyla devam.. Tatildeyim derken, yazlıkta boş durmadım elbet.. Tatil de bir yere kadar. Pazarda tazecik biber ve domatesleri görünce bunlardan kışlık soslar yapılır dedim ve hemen aldım. Eve gelince de hemen pişirip kavanozladım. Sağlıkla yemek nasip olsun inşallah..Yaz kışa göre daha hareketli geçiyor. Reçeller, salçalar, kurutmalılar, soslar, turşular, tarhanalar, erişteler.... Yavaş yavaş yapıp kışlık hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Hepimize kolaylıklar olsun...
2 kg armut domates (uzun oval domateslerden)
1/2 kg ince acı biber
6 diş sarımsak
6 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı :
Domatesleri ve biberleri yıkayın. Domateslerin üst kısımlarını kesin, ikiye bölün. Biberlerin sap ve çekirdek kısımlarını ayıklayın. Domateslerin kabuklarını soymadan yapıyorum ben sosları. Mutfak robotunda domatesi iyice çekin. Yeşil biberleri iri uzun doğrayın. Geniş bir tencereye zeytin yağından biraz dökün, içine yeşil biberleri ekleyin. Biberleri kavurun. Bu aşamada dikkat edin biberin acı kokusu yakmasın sizi..:) Üzerine domatesi ve doğranmış sarımsağı ekleyin. Karıştırıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca içine tuz ve kalan zeytin yağını ilave edin. Ateşi orta seviyeye getirip yaklaşık 30 dakika kaynatın. Kısık ateşe alın.
Temiz kavanozları hazırlayın. Kavanozlar kullanılmış ta olsa kapaklar mutlaka yeni kullanılmamış olmalıdır. Kullanılmış kapaklardan hava alabilir, bozulup, ekşiyebilir, sızmalar yapabilir.. Tezgaha temiz bir havlu yayın. Elinize bir bez alın, kavanozlardan bir tanesini bezle tutun. Sos kaynamaya devam ederken kepçe ile ağız kısmında 1-2 parmak boşluk vererek doldurun. Kavanozun ağız kısmını kağıt havlu ile silin, hiç bir şey kalmasın. Kapağı sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirerek tezgahtaki havlunun üzerine koyun. Diğer kavanozları da aynı şekilde hazırlayın. Kavanozların etrafını ve üstünü havlunun kalan yeriyle örtün. 1 gece tezgahta soğumasını bekleyin.
Kavanozları hiç ellemeyin. Ertesi gün kavanozları çevirip kontrol edin. Kapaklarda içe doğru hafif çökmeler olacak. Olmayanlar varsa onları tüketin yada kaynatıp aynı yöntemle temiz kavanoz ve kapak kullanarak tekrar yapın. Buz dolabına kaldırın. İstediğiniz zaman açıp kullanın.. Afiyetler olsun. Tüm bu malzemelerden yaklaşık 1.5 kilogram kadar sos çıkıyor. Ben 250 gramlık ve 500 gramlık kavanozlar kullanıyorum. Tek kullanımlık olsun açınca kalanını bekletmeyeyim diye.. Kolay gelsin...
Temiz kavanozları hazırlayın. Kavanozlar kullanılmış ta olsa kapaklar mutlaka yeni kullanılmamış olmalıdır. Kullanılmış kapaklardan hava alabilir, bozulup, ekşiyebilir, sızmalar yapabilir.. Tezgaha temiz bir havlu yayın. Elinize bir bez alın, kavanozlardan bir tanesini bezle tutun. Sos kaynamaya devam ederken kepçe ile ağız kısmında 1-2 parmak boşluk vererek doldurun. Kavanozun ağız kısmını kağıt havlu ile silin, hiç bir şey kalmasın. Kapağı sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirerek tezgahtaki havlunun üzerine koyun. Diğer kavanozları da aynı şekilde hazırlayın. Kavanozların etrafını ve üstünü havlunun kalan yeriyle örtün. 1 gece tezgahta soğumasını bekleyin.
Kavanozları hiç ellemeyin. Ertesi gün kavanozları çevirip kontrol edin. Kapaklarda içe doğru hafif çökmeler olacak. Olmayanlar varsa onları tüketin yada kaynatıp aynı yöntemle temiz kavanoz ve kapak kullanarak tekrar yapın. Buz dolabına kaldırın. İstediğiniz zaman açıp kullanın.. Afiyetler olsun. Tüm bu malzemelerden yaklaşık 1.5 kilogram kadar sos çıkıyor. Ben 250 gramlık ve 500 gramlık kavanozlar kullanıyorum. Tek kullanımlık olsun açınca kalanını bekletmeyeyim diye.. Kolay gelsin...
ellerine sağlık çok lezzetli oluyor böyle afiyetle tüketin
YanıtlaSilTeşekkür ederim Haticecim... Çok lezzetli çok..:))
Sil