Yeşil Mercimekli Firik Pilavı

Uzun yıllardır yemek dergi ve kitaplarında görüyordum firik bulgurunu. Tariflerdeki anlatımlardan isli kokusunu ve lezzetini çok merak ediyordum. Dedim ya uzun zamandır aklımda diye geçenlerde tüm yurdumuzdaki illerin ünlü lezzetlerini satan organik köy bakkalında gördüm firiği. Hemen alıp denedim. İlk tarifimde sade firik pilavı yapmıştım. Şimdide yeşil mercimeklisini  denedim. Lezzet mükemmel. Artık eminim bu firik tarif arşivimde ilk sıralarda olacak.  İsli kokusu ve hafif diri tadı ... Bulursanız alıp muhakkak deneyin.



Malzemeler :

1 su bardağı firik
1 su bardağı iri bulgur
1 çay bardağı tel şehriye
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
4 - 4.5 su bardağı su
tuz

Yapılışı :
Bulgur ve firik bulgurunu ayıklayın, bol suda yıkayın, suyunu süzün. Yeşil mercimeği yumuşayana kadar  haşlayın. Soğanı çok küçük yemeklik doğrayın. Pilav tencerenize zeytinyağıyla birlikte soğanı alın. İçine tel şehriyeyi ekleyin. Soğanlar şefaflaşıncaya ve tel şehriyeler renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine bulgur ve firiği ekleyin. Karıştırarak 3-5 dakikaka kadar orta ateşte kavurun. Sıcak suyu ve tuzunu ilave edin. Karıştırın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunuz yarı yarıya azalınca haşlanmış mercimeği ekleyin, karıştırın, pişmeye bırakın. Suyunu çekip pişince ocaktan alıp, üzerine kağıt havlu kapatın, 15 dakika kadar demlendirin. Servis tabağına alın. Sıcak servis yapın...

Yorumlar

  1. Isli tadi gerçekten güzel.

    YanıtlaSil
  2. merhabalar Oya hanımcım,
    Eşim geçen hafta Gaziantep'ten getirmiş firik. Hiç denemedim daha merak ediyordum tadını. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor :)
    İlk fırsatta deniycem bende:)))
    Sevgiler,
    Fatosca Tadlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatoş hanımcığım mutlaka deneyin. Ben ilk yapışımda mercimek koymadan sade yaptım. Onunda lezzeti çok güzeldi. Görüşmek üzere sevgilerimle..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası