Domates Sos

KIŞLIK DOMATES SOS


En nihayet Kışlık domates sosumuda yaptım. Hemen sıcağı sıcağına sizlerle paylaşayım dedim. Ben Tüm Kışlık Soslarımı yaparken Oktay Ustanın tariflerinden yararlandım. Bu yüzden yaptıklarımın lezzetinden kuşkum olmadı hiç. Bazılarını geçen sene ilk kez denemiştim.. Bazılarını bu sene ilk kez denedim. Her gördüğüm beğendiğim kışlık sos tarifini denemek istedim. Hem güzel bir KIŞ HAZIRLIKLARI bölümüm olsun, hem de farklı lezzetleri öğreneyim diye. Yapıp beğendiklerim sırasıyla sizlerle paylaşıyorum. Kavanozlama işlemini de uzun uzun her aşamasıyla yazıyorum ki başınıza istemediğiniz bir olay gelmesin. Yaptığım tüm soslar klasik tarifler. Tuz, baharat ne ekleyecekseniz ayarı zamanla siz belirleyeceksiniz. Uzatmadan tarifime geçeyim.. Şimdiden kolay gelsin...








Malzemeler :

3 kg armut oval domates
1 yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı :

Domateslerin isterseniz kabuğunu soyun, isterseniz rendeleyin, isterseniz benim gibi mutfak robotunda püre haline getirin. Eğer domateslerin rengi daha açıksa domatesleri robottan çekerken içine 2-3 adet tohum ve sap kısmını temizlediğiniz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz. Zeytinyağıyla birlikte tencereye alın. Kaynamaya başlayınca tuzunu ekleyin karıştırın, orta ateşte kıvam alana kadar yaklaşık 45 dakika kadar kaynatın. Ocağı kısık ateşe getirin.


 Temiz kavanozları hazırlayın. Kavanozlar kullanılmış ta olsa kapaklar mutlaka yeni kullanılmamış olmalıdır. Kullanılmış kapaklardan hava alabilir, bozulup, ekşiyebilir, sızmalar yapabilir.. Tezgaha temiz bir havlu yayın. Elinize bir bez alın, kavanozlardan bir tanesini bezle tutun. Sos kaynamaya devam ederken kepçe ile ağız kısmında 1-2 parmak boşluk vererek doldurun. Kavanozun ağız kısmını kağıt havlu ile silin, hiç bir şey kalmasın. Kapağı sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirerek tezgahtaki havlunun üzerine koyun. Diğer kavanozları da aynı şekilde hazırlayın. Kavanozların etrafını ve üstünü havlunun kalan yeriyle örtün. 1 gece tezgahta soğumasını bekleyin. Kavanozları hiç ellemeyin. Ertesi gün kavanozları çevirip kontrol edin. Kapaklarda içe doğru hafif çökmeler olacak. Olmayanlar varsa onları tüketin yada kaynatıp aynı yöntemle temiz kavanoz ve kapak kullanarak tekrar yapın. Buz dolabına kaldırın. İstediğiniz zaman açıp kullanın.. Afiyetler olsun. Tüm bu malzemelerden yaklaşık 2.5 kilogram kadar sos çıkıyor. Ben 250 gramlık ve 500 gramlık kavanozlar kullanıyorum. Tek kullanımlık olsun açınca kalanını bekletmeyeyim diye.. Kolay gelsin...

Yorumlar

  1. Benim arkadaşım yaparda güzel olmazmı.
    Güle güle yiyin canım :)
    Bu ara oğlundan tarifler yokmu daha :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..:)) Oğlumun daha çok tarifi var:) ama anne kış hazırlıklarına dalınca yazılamadı daha.. Yavaş yavaş yazarım onlarıda.. Sevgiler canım..

      Sil
  2. canım ellerine sağlık..sosun rengi ve kıvamı muhteşem..ben de her sene yaparım ama bişey sormak istedim kavanozları nereden bulabilirim belli bir yeden alındıysa diye bi sorayım dedim ankarada satılan kavanozlardan değil.. kapaklar yeni mi...onları kavanozları alırken yeniden satılıyor mu....sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım sağol..:) Ben kavanozları pazardan alıyorum. 250 gramlıklar 60, 500 gr. lıklar 75, 750 gramlıklar 1, 1 ltlik olanlarda 1.250 den satılıyor. Bunları yeni aldım.. Ama geçen sene kullandığım kavanozlara yine satıcıdan 6 tane kapak 1 lira olacak şekilde yeni kapaklar aldım. Eski kavanozlarımı bulaşık makinesinde yıkadım, yeni kapaklar kullanarak yaptım. Fiyatları alırken aklında bir fikir olsun diye yazdım.:)) Şimdi pazarlarda çok satılıyor kavanozlar.. İnşallah Ankara da bulursun bu fiyatlara..:) Sevgiler canım..

      Sil
    2. çok teşekkürler bayıldım güle güle kullan yüreğine emeğine sağlık oya hanım...paylaşımların harika.......sağlıkla.sevgiyle,huzurla mutlu akşamlar........

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim.. Beğendiğinize sevindim.. Sevgiler.. Hayırlı geceler..

      Sil
  3. kışlık soslarınız çok güzel olmuş ellerinize sağlık.=) =)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası