Sıkma Köfte (Sarımsaklı Köfte)


Bulgur hem sağlıklı hem de daha besleyici.. Ben de mutfağım sık sık kullanıyorum. Bulgurdan yapılan tüm lezzetleri denemeye çalışıyorum. Daha önce Fellah Köftesi tarifimi sizlerle paylaşmıştım. Bu kez aynı bulgur köfteleri farklı bir tarif de yer alıyor. Duru Bulgurun hediyesi Bulgur Yemekleri kitabımı inceliyorum akşamdan beri. Bu tarifinde bir adı Fellah Köftesi.. Malatya'da Sıkma Köfte, Adana'da Sarımsaklı Köfte.. Her yörede adı değişip ufak tefek malzemeler değişse de lezzet hep aynı.. Ben de bu lezzete kayıtsız kalamadım hemen denedim... İşte tarifim..




Malzemeler :

2 su bardağı ince esmer bulgur
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı tam buğday unu
1 adet yumurta akı

Sosu için :
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 demet maydanoz

Yapılışı :

Bulguru kapaklı bir kap içerisinde 1.5 su bardağı kaynar su döküp, karıştırın,kapağını kapatıp bulgurların kabarması için kenarıya bırakın. Yumuşayan bulgurları iyice yoğurun. Un ve yumurta akı ekleyin. Elastik bir hamur oluncaya kadar arada elinizi su ile ıslatarak yoğurun. İçine pul biber, biber salçası, tuz ve kimyon ekleyip yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın üzerlerine parmağınızla bastırın. Tüm bulgur hamurunu bu şekilde hazırlayın. 5 su bardağı suyu tencereye alıp kaynatın. İçine tuz atın, Köfteleri atın. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Köfteler pişerken sosu hazırlayın. Zeytinyağını ezilmiş sarımsakla birlikte tencereye alın. Üzerine rendelenmiş domates ve salçayı ekleyin. Tuz ekleyip karıştırın. Bir kaç dakika kaynatıp ocaktan alın. Pişen köfteleri delikli kepçe yardımıyla suyunu süzdürerek sosun içine alın. Karıştırarak servis tabağına alın. Üzerine maydanoz serpip servis yapın..

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası