Kabak Çiçeği Dolması


Ne zamandır aklımda Kabak Çiçeği Dolması ... Ama bir türlü çiçek bulamıyorum. Pazarda bulurdum eskiden, sonra yazlıkta kendimiz yetiştirmeye başladık kabakları.. Ama ilk kez bu yıl biraz ertelendi .. Oğlumun üniversite sınavı, benim rahatsızlıklarım bir araya gelince pazara gidemedim, yazlığa ekemedim. Cumartesi günü komşularımızın ekip biçtiği bir tarlanın çitinde neredeyse bir insan boyu olmuş kabakları ve kocaman çiçekleri görünce resmen gözlerim parlamaya başladı..:)) Çiçekleri toplamak için sabahın erken saatlerinde henüz güneş üzerine doğmadan en uygun zamandır. Çiçekler tamamen açmış olur ve dolma için en uygun halindedir. En güzellerinden bir torba topladım ellerimle. eve gelip hemen yaptım. Yapım aşamasında Çiçeklerin ortasındaki tohumlu kısmını mutlaka temizlemek gerek yoksa acı bir tat verir..Bu aşamayı yaprakları zedelemeden, yırtmadan yapmak gerekir. Ama yırtılanlarada bir çözümüm var. Onlardan muhteşem bir lezzetli mezeler yapıyorum. Kabak Çiçeği Kızartması... Kabak Çiçekleriyle yapabileceğiniz ege usulü Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması tarifim...



Kabak Çiçeği Kızartması tarifim için bu yazıya tık....



Malzemeler :

10 adet kabak çiçeği

10 tatlı kaşığı pirinç (1 çiçeğe 1 tatlı kaşığı)
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dere otu
1/4 nane
3 adet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
tuz

Yapılışı :

Kabak çiçeklerinin orta kısımlarındaki tohumlu yerini bir çay kaşığı yardımıyla dibinden çıkartarak alın. Yıkayıp sularının süzülmesi için süzgeçte bırakın. Tüm işlemleri yaprakları yırtmadan zedelemeden yapın. Pirinci yıkayıp süzün, üzerine ince kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, taze soğan, kekik, karabiber, tuz ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın.


Kabak çiçeklerini elinizle açtırıp içlerine 1 yemek kaşığı kadar çok doldurmadan pirinçli harçtan koyun.


Yaprakları birer birer üzerine kapatıp tencereye yanlamasına sıralayın. Tüm çiçekleri bu şekilde doldurup hazırlayın.


Kabak çiçeği dolmalarının üzerine bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin. 1 tabağı üzerine kapatın. Kenarlarından 1 su bardağı suyu gezdirip tencereyi ocağa alın. Kaynamaya başlayınca en kısık ateşte suyunu çekip pirinçleri pişene kadar pişirin. Arada suyunu kontrol edin, pişmemişse ve suyu az ise sıcak su ilave edin. Ocaktan alıp kenarıda 15 dakika dinlenmeye bırakın. Yanında yoğurtla ılık yada soğuk servis yapın.

Yorumlar

  1. ELİNİZE SAĞLIK ÇOK SEVERİM. BİRDE MUTLAKA NAR EKŞİLİ DENEMELİSİNİZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerinizi deneyeceğim.. Teşekkür ederim..:)

      Sil
  2. süper bir görüntü... Bende çok çok severim evde deneyemedim daha ama kısa zamanda deneyeceğim artık :) ellerine sağlıkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka evde dene canım.. Dahada seveceksin.. Teşekkür ederim...:)

      Sil
  3. daha önceden tadını hiç bilmediğim bir tarif... ama görüntü olarak güzel gözüküyor denemek lazım.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım dene belkide çok seversin..:) Sevgiler..

      Sil
  4. en en ama en sevdiğim dolmadır. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim..Sevgiler..:))

      Sil
  5. Ellerine sağlık. Yayladada biz sabah 5 de kalkıp toplardık yengemle kabak çiçeklerini... afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.. Gün doğmadan çiçekler açıkken toplanması lazım bak onu yazmayı unutmuşum..:))

      Sil
  6. hayırlı eamazanlar elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ..:) Hayırlı ramazanlar..

      Sil
  7. Oyacım, bayılırım,eline sağlık.Yanlış okumadıysam sen çiğden yapıyorsun.Ben kavurarak yaparım, senin gibi denemeliyim. Ayrıca yıkarken ben hep karınca kalacak diye korkarım, galiba en zahmeti yıkaması.Hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Dilek hanımcım.. Ben genelde zeytinyağlı dolmalı hep çiğden yaparım. Ama dün bir grupta, iç harcını kavurup koyduktan sonra derin dondurucuda saklayabileceğimi söylediler. Bir kez deneyeceğim bakalım nasıl olacak..:)) Evet çok iyi yıkamak gerekiyor.. Hayırlı Ramazanlar...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kışlık Acı Biber Sosu

Jalapeno Biberi Turşusu