Ev Yapımı Zahter


Zahter adını duyduğum ama bir kaç ay öncesine kadar hiç tatmadığım bir baharattı benim için..  Ocak ayındaki Yöresel lezzetler fuarında poşetlerde gördüğümde hemen aldım. Ama rengini ve tadını sevmedim. Sonrasında diğer blog yazarı arkadaşlarımla yazışmalarımızda muhtemelen bayat olabileceğini renginin, kokusunun ve tadının değişmiş olabileceğini öğrenince koca paket zahter çöpü boyladı. Ama yılmadım..:)) Nisan ayında yapılan Yöresel lezzetler ve mutfaklar fuarında yaşlı bir amcanın ev yapımı diye kavanozdaki zahteri görünce dedim ki tamda bu renkti arkadaşlarımın yolladıkları resimdeki zahter. Hemen alıp evde denedim ve tadını bilmesem de aradığım lezzet anlatılan tat bu dedim..:) Nereden biliyorsun derseniz o da hissiyat, yılların tecrübesi..:))  Tam da zahterle bu kadar uğraşmışken portakalveçiçeği Keriman hanımcım ev yapımı zahter tarifi yayınlamaz mı.. Hemen denemek üzere tarif defterime yazdım.. Uzun süredir denemek istediğim tarifi bu gün en nihayet denedim. Tamda benim istediğim renk ve lezzette bir baharat karışımı oldu. Çok beğendim, baharatlarını istediğiniz gibi eksiltip arttırabilirsiniz.. Birde unutmadan yazayım bir kaseye zahter karışımı bir kaseye sızma zeytinyağı, elinizede mis gibi sıcacık ev ekmeği alıp önce zeytinyağına sonra zahtere banacaksınız ve afiyetle yiyeceksiniz..




Malzemeler :

2.5 çay bardağı sarı leblebi
2 çay bardağı susam
1.5 çay bardağı karpuz çekirdeği
1 yemek kaşığı kuru zahter(yada kekik)
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı sumak
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber(isterseniz ekleyin)


Yapılışı :

Susamları kavurup soğumaya bırakın. Leblebi ve karpuz çekirdeklerini robottan un haline gelinceye kadar çekin. İnce süzgeçten bir kap içerisine eleyin. Tüm baharatları ve susamı üzerine ekleyip karıştırın. Baharatları kendi damak tadınıza göre eksiltip arttırabilirsiniz. Ben ilk kez yaptığım için yukarıdaki ölçülerin yarısını yaptım, bir orta boy kavanozu dolduracak kadar çıktı.. Mutlaka denemeniz gereken bir baharat karışımı....

Yorumlar

  1. leblebi tozu çocukken ne de sevdiğimiz bir şeydi, bu tarifte tam kahvaltılık, ellerine sağlık.Günaydın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok severdim leblebi tozunu..:) bu Zahter çok lezzetli bir şey.. Çok ekmek yedirtiyor ona göre..:)) Teşekkür ederim canım...

      Sil
  2. Oya'cım, ben böyle değişik tarifleri çok seviyorum.Bugün ilk işim karpuz çekirdeklerini ayırmak sonra da senin tarifi denemek.Eline sağlık, paylaşımın süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim Dilek hanımcım.. Ben de evde kendim kuruttum karpuz çekirdeklerini. Gerçi kuru yemişçilerde satıyor karpuz çekirdeği. Ama Mordoğan'da böyle bir şey bulamadım.. Çok teşekkür ederim.. Sevgiler...

      Sil
  3. Ellerine sağlık oyacım.. fiyetle

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık,aradığınız lezzeti bulmanıza sevindim :)Bu tarif yıllardır evimizde yapılan lezzet....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar tarifiniz için teşekkür ederim Keriman Kanımcım..Sevgiler..

      Sil
  5. elıne sağlık hatayda kahvaltıda cok severler bunu bende orada tatmıstım

    YanıtlaSil
  6. Tam da kahvaltıya oturmak üzereyim ve "aahh olsada yesem "dedirtti bana bu zahter.
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  7. çok değişikmiş canım.merakta ettim tadını.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemek lazım..Ben çok seviyorum..:)) Teşekkür ederim canım.. Sevgiler..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası