Siyah Zeytin Yapımı

Salamura Siyah Zeytin Yapımı
Bidonda Zeytin Yapımı
Yuvarlama Zeytin Yapımı


Bayram tatilini Akçay'da ailemle geçirdim. Henüz gezdiğim yerleri ve yaşadıklarımı yazamadım, araya hep başka tarifler girdi. Gezerken o tarafların meşhur zeytinlerinden ellerimle topladım. Ama 1 kilo kadar.İlk kez yapacağım nasıl olacağını bilmediğim için zeytinleri ziyan etmek istemedim.1 tek zeytin tanesi bile o kadar önemli ki. Değerini bildiğim için bu kadarını yeterli gördüm kendime...
Eğer beklediğim gibi olursa seneye daha çok zeytinle yapacağım. Tarif için canım arkadaşım Nursevincelezzetler Nursevinciğimin tarifini miktarları kendi zeytinime göre ayarlayıp yaptım. Bu güzel tarif için teşekkür ederim Nursevincim. Bakalım ben yapımını becerebilecekmiyim. Hep beraber göreceğiz..:))




Malzemeler :

1 kg siyah zeytin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı salamuralık taneli tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker




Yapılışı :

Siyah zeytinleri güzelce yıkayın. Uygun büyüklükte plastik bir bidona, meşrubat şişesine zeytinleri doldurun. Tuz, yağ ve sirkeyi üzerine döküp kapağını kapatın. Çalkalayıp güneş almayan, serin bir yere, balkona koyun. Bundan sonrası benim çok hoşuma gitti. Gelip gidip ayağınızla bir tekme atıyorsunuz. Şaka ben güzel güzel elimde çalkalayıp tekrar yatırıyorum yere.. İlk bir haftadan sonra siyah zeytinlerin rengi açılıyor. Benimkilerin rengi bayağı değişti. Ama Nursevincim endişelenmeyin rengi düzelecek diye yazmış. O yüzden panik yapmıyorum. Bu işlem yaklaşık 3 ay kadar sürecek. Her gün elimizle, ayağımızla sallayacağız bidonlarımızı, şişelerimizi. 3 ay sonra kapağını açıp içindeki biriken suyu dökün. Tadına bakın. Tatlılaşmışsa içinden yiyebileceğimiz kadarını alıp yıkayın. Zeytinyağı, kekik ve limon sıkıp servis yapın. Yada tüm yaptığınız zeytini yıkayıp temiz bir kavanoza alın. Üzerine zeytinyağı, limon sıkıp bu şekilde serin bir yerde yemeğe hazır bekletin. Benim yaptığım zeytinlerin 2.5 ayı var daha bu işlemler için. İnşallah çok güzel olurlar bende buradan olmuş, hallerini resimleyip yazarım. İlk kez yapacaksanız sizde benim gibi az miktarda deneyin isterseniz.. Beğenirsek hep beraber seneye çoğaltırız miktarları.. Kolay gelsin..


Denemek istiyorsanız şimdi siyah zeytinin tam zamanı ..:)) Küçük şişe Çanakkale tarafından topladığım siyah zeytinler, büyük şişe Ayvalık tarafından topladığım zeytinler.. Renkler ve cinsler o yüzden farklı..:))

Yorumlar

  1. canım ellerien sağlık. artık bekleme zamanı .. devrik yatık koy ve nefis zeytinini 3 ay sonra tüket.. göreceksin seneye daha fazla yaparsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.. Eminim çok güzel olacaklarına. Gelip gidip yuvarlıyorum yerde..:) Tarifin için tekrar teşekkür ederim canım ..

      Sil
  2. Nursevin dediyse tamamdır...üzerine yorum bile olamaz. . <3 afiyet olsun şimdiden...AYNUR YILDIZ KARATAŞ ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aynur Hanımcım.. Bence de tamamdır..:)

      Sil
  3. bende aynı böyle yapıyorum çok güzel oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah güzel olur.. İlk kez yaptım ben ..:)) İyi geceler Sadiye Hanımcım..:))

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası