Oklavadan Sıyırma


Geçtiğimiz Ramazan Bayramında 3 çeşit tatlı yapmıştım. Ama yazlıkta internet bağlantım kesildiği için o zaman bu tarifleri yazamadım. İzmir'e döndüğümde de kış hazırlıkları ve başka tarifler araya girince baktım Kurban Bayramına bir hafta kalmış bu bayrama yetişsin bari tariflerim dedim. El Açması Yufka ile Oklavadan Sıyırma tarifiyle başladım yazmaya..
 İlk kez tatlı için elde yufka açtım. Pardon bundan bir kaç sene öncede bir baklava denemem olmuştu.. Ben diyeyim bol cevizli tatlı börek, siz anlayın. Kullandığım malzemeyemi acıyayım yoksa harcadığım saatlere, emeğime mi..Çok büyük hüsrandı benim için. :)) Sonraki tatlı denemelerim hep hazır baklavalık yufkalarla oldu.. Hiç olmazsa sonuç garantiliydi. Ama bu bayram facebook  sayfama gelen tarif isteklerinden bir çoğu elde açma tatlılar üzerine idi. Ben de tekrar deneme kararı aldım ve kolları sıvadım.. Ama işin sonunu bilmediğim için ölçüyü azaltarak yaptım. Keşke tam ölçü yapsaymışım. Gelen misafirlerim bayılarak yediler.. Servis tabağında resmini bile çekemedim..:)) İlk kez deniyecekseniz sizlerde isterseniz benim gibi yapın. Ben aşağıda tam ölçü vereceğim. Siz ölçüyü azaltın.. Yada arttırın.. Hepimize kolay gelsin...


Malzemeler :
Hamur için :
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1.5 çay bardağı çiçek yağı
1/2 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
5-6 su bardağı un

Aralara : 
2 su bardağı Ceviz içi

Açmak için : 
250 gram nişasta

Şerbet için :
3.5 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı su
1/4 adet limon suyu

Üzerine sürmek için :
1 su bardağı çiçek yağı

Yapılışı :
Yoğurt, yumurta, yağ, su, tuz, kabartma tozu ve sirkeyi genişçe bir kap içerisinde karıştırın. Üzerine yavaş yavaş un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örterek 30 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde iki parça koparıp yuvarlayın. Bir parçayı nişasta serpip tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açın. İkinci bezeyide hazırlayın. Arasına nişasta serperek açtığınız iki parçayı üst üste koyun.


 Üzerine de nişasta serperek baklava yufkası inceliğinde açın. Yufkayı ortadan ikiye kesin. Her iki parçaya da iri dövülmüş ceviz serpin. Bir parçanın dar uç kısmına oklavayı koyarak rulo şeklinde yuvarlayın. 


Oklava üzerinde iyice büzdürüp tepsiye alın. Diğer kalan tüm hamurları aynı şekilde hazırlayın. 


Bıçakla istediğiniz ölçüde kesin. Üzerlerine soğuk çiçek yağını her taraflarına gelecek şekilde sürün.


 Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında kızarana kadar pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Bu arada şerbeti hazırlamak için toz şeker ve suyu bir tencere içerisinde kaynatın. İçine limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ilınmaya bırakın. Soğuk tatlının üzerine ılık şerbet dökün. 1-2 saat dinlendirip şerbeti çekmesini bekleyin. Üzerine ceviz serperek servis yapın..  

Yorumlar

  1. Günaydın canım tam bayram tatlısı olmuş ellerine sağlık.Senin yazını okuyunca benim de mutfakta yaşadığım ilk yıllarım aklıma geldi.Eşim yine de beni kırmamak için çok güzel olmuş deyip yerdi:)))Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın canım.. Ne güzel günlerdi onlar.. Şimdi sanki her şeyi biliyormuşuz gibi lezzetsiz bir şey yapınca yakıştıramıyor bana.. Koskoca İzmirdenlezzetler böylemi yapar..:)) Sevgiler canım..:))

      Sil
  2. Canım nefissss olmuş ellerine sağlık...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.. Günaydın..:))

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası